Λέγκα: Ακατάλληλος για την προεδρία της ΕΚΤ ο Βάιντμαν

«Οι απόψεις του θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε αποσύνθεση» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 10:15
UPD:10:18
EPA/SEDAT SUNA

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ο Γενς Βάιντμαν να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε κορυφαίο στέλεχος της Λέγκας, του ακροδεξιού κόμματος που αποτελεί ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία.

Ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα αποχωρήσει από τον θώκο του τον Οκτώβριο του 2019, αφού ολοκληρωθεί η οκταετής θητεία του και το Βερολίνο θεωρείται πως θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία του θεσμού. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ δεν έχει προταθεί επισήμως για το αξίωμα, αλλά ο Βάιντμαν θεωρείται από πολλούς αυτονόητος υποψήφιος.

Ωστόσο ο Κλαούντιο Μπόργκι, βουλευτής της Λέγκα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «ο Βάιντμαν δεν θα ήταν καλή επιλογή για την Ιταλία». Όπως είπε, «οι απόψεις του», δηλαδή η εφαρμογή «περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε αποσύνθεση». Απεναντίας, «η απόφαση του Ντράγκι να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών μελών της Ε.Ε. με το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κράτησε τη νομισματική ένωση μαζί», εξήγησε.

Ο Μπόργκι θεωρείται πως διαδραματίζει καίριο ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της Λέγκα, που συγκυβερνά με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), παρά το γεγονός ότι δεν ανέλαβε κάποιο κυβερνητικό αξίωμα. Αν και η Ιταλία δεν μπορεί να προβάλει βέτο, παραδοσιακά οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης συναποφασίζουν για τις υποψηφιότητες, κατά συνέπεια η αντίθεση της Ιταλίας θα αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο.

Ο Μπόργκι, δηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, πρόσθεσε πως θα ήταν πρόωρο να πει ποιον θα υποστηρίξει η Ρώμη για τη διαδοχή του Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ.

Με τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ να αποχωρεί του χρόνου, η Ρώμη θέλει να διατηρήσει επιρροή στα ανώτατα κλιμάκια του θεσμού, και θα επιδιώξει την ανάδειξη ενός Ιταλού στη θέση της Ντανιέλ Νουί, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, η θητεία της οποίας τερματίζεται την 31η Δεκεμβρίου. Πηγές προσκείμενες στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας λένε ότι ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, θα είναι ένας από τους υποψήφιους για τη διαδοχή της Νουί. Άλλος ένας δυνητικός υποψήφιος θεωρείται ο Ινιάτσο Αντζελόνι, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω ονόματα. Η Ιταλία θα επιδιώξει να προταθούν ικανοί άνθρωποι που τους ενδιαφέρουν τα ιταλικά συμφέροντα» για να αναλάβουν «όλες τις ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις» ανέφερε ο Μπόργκι.

Ο Βάιντμαν έχει αποξενώσει αρκετούς στην Ευρώπη διότι εναντιώνεται στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Ορισμένοι δεν δίστασαν να του καταλογίσουν κακοπιστία σε μια περίοδο κρίσης. Ο πρόεδρος της Bundesbank επικρίνει επίσης συχνά τη Ρώμη διότι δεν έχει μειώσει το χρέος της και είχε συγκρουστεί με τον κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Βάιντμαν είπε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο πως ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι κάποιος που θα σταματήσει το τύπωμα χρήματος, έπειτα από το πολυετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα