Μέγα-deal 26,5 δισ. δολ. μεταξύ T-Mobile US και Sprint

Συμφωνία: Η συγχώνευση αλλάζει τον αμερικανικό χάρτη ασύρματων επικοινωνιών
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 11:12
UPD:11:12
REUTERS/Dado Ruvic

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr

Τον χάρτη της αμερικανικής αγοράς ασύρματων επικοινωνιών αλλάζει η συγχώνευση 26,5 δισ. δολαρίων μεταξύ της T-Mobile US και της Sprint. Η συμφωνία έρχεται έπειτα από ένα σίριαλ διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν σχεδόν τέσσερα χρόνια και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός «κολοσσού» με 127 εκατ. συνδρομητές και έσοδα 76 δισ. δολαρίων, αποτελώντας αντάξιο ανταγωνιστή των AT&T και Verizon Communications. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά της Sprint -της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ- από την Τ-Μobile US -τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ασύρματων υπηρεσιών-, ενώ αναμένεται να περάσει από το μικροσκόπιο των αρχών ανταγωνισμού για τον αντίκτυπο που θα έχει στους καταναλωτές.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, που είχαν αμφισβητήσει δικαστικώς τη συμφωνία 85 δισ. δολαρίων της ΑΤ&Τ για την εξαγορά της Time Warner, αναμένεται να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Sprint και T-Mobile μετά τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων τους.

Ο «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών βγήκε αφότου ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom -που ελέγχει την Τ-Mobile US- και η ιαπωνική Softbank Group -ιδιοκτήτρια της Sprint- συμφώνησαν σε έναν συνδυασμό που αποτιμά κάθε μετοχή της Sprint σε 0,10256 μετοχής της Τ-Mobile, με την αξία ανά μετοχή της Sprint στα 6,62 δολάρια, βάσει του κλεισίματος της Παρασκευής. Ο «κολοσσός» ασύρματων επικοινωνιών που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 80 δισ. δολαρίων, θα χρησιμοποιεί το όνομα T-Mobile και η Deutsche Telekom θα ελέγχει το 42%, όπως και το διοικητικό συμβούλιο, διορίζοντας εννέα εκ των 14 μελών. Ο Τζον Λεζέρ της T-Mobile θα αναλάβει ως διευθύνων σύμβουλος και ο Μάικ Σίβερτ ως chief operating officer. Στο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετάσχει και ο διευθύνων σύμβουλος της Softbank, Μασαγιόσι Σαν. Τ-Mobile US και Sprint αναμένουν συνέργειες από τη συγχώνευση περίπου 43 δισ. δολαρίων.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών είχε άδοξο τέλος το 2014, αφότου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου τότε, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε ενστάσεις σε ζητήματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής και για τον αντίκτυπο στους καταναλωτές. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Sprint και T-Mobile έληξε τον Νοέμβριο λόγω διαφωνιών για το ύψος του τιμήματος, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Tιμ Χότγκες, είχε αφήσει τότε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας «πάντα στη ζωή οι συναντήσεις γίνονται δύο φορές».

Έκτοτε, οι μετοχές της Sprint έχασαν περίπου το ένα πέμπτο της αξίας τους, εν μέσω ερωτημάτων για το πώς θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό υπό το βάρος χρέους άνω των 32 δισ. δολαρίων. H Τ-Μοbile ήταν σε καλύτερη θέση από ό,τι η Sprint, αν και παρέμενε τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά των ΗΠΑ με μεγάλη απόσταση από τις δύο μεγαλύτερες Verizon και AT&T.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα