Β. Κορκίδης: Ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι προσχωρούν σε οποιαδήποτε σύμβαση δανείου

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 18:19
UPD:18:21
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Ενημέρωση ως προς την πρόσβαση σε μικροπιστώσεις που μπορούν πλέον να έχουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρείχε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Με αφορμή τα δάνεια μέχρι 12.000 ευρώ, με χαμηλό επιτόκιο, τα οποία χορηγούν η Eurobank και η Παγκρήτια Τράπεζα, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν με την Action Finace Initiative (ΑFI), η οποία εγγυάται την αποπληρωμή των δανείων, ο κ. Κορκίδης τόνισε πως οι ΜμΕ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει «να είναι πάντα πολύ προσεκτικοί όσοι προσχωρούν σε οποιαδήποτε σύμβαση δανείου, να εξετάζουν τους όρους και να μετρούν τις δυνατότητες αποπληρωμής ακόμα και ενός μικροδανείου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ:

«Μέσω της συμφωνίας των δύο ελληνικών τραπεζών με την AFI, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 97% του ελληνικού επιχειρείν, "σπάνε" τον αποκλεισμό τους από τον τραπεζικό δανεισμό, μια και στην πλειονότητά τους δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τις χρηματοδοτήσεις. Σήμερα η εγγύηση της AFI καλύπτει τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορίνθου και την Κρήτη και το προσεχές διάστημα θα ιδρυθεί γραφείο στη Θεσσαλονίκη».

Πώς λειτουργεί η εγγύηση της ΑFI ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν;

  • Η AFI ζητά ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εγγυητή που θα βοηθήσει στην αποπληρωμή της μικροπίστωσης (δανείου) στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δυσκολευτεί να πληρώσει.
  • Η εγγύηση αφορά το 50% του δανείου και με μέγιστο τα 3.000 ευρώ.
  • Ο εγγυητής υπογράφει την εγγύηση με την AFI, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ακίνητης ή κινητής περιουσίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «η πρωτοβουλία της AFI είναι καινούργια, ωστόσο έχουν ήδη εκταμιευθεί 1 εκατ. ευρώ, έχουν υποστηριχτεί 135 επιχειρήσεις, δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 270 νέες θέσεις εργασίας (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης) και εκπαιδεύτηκαν 400 νέοι επιχειρηματίες. Τα περισσότερα εγκεκριμένα επιχειρήματα (3 στα 5) αφορούν ίδρυση νέας επιχείρησης. Το 40% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες και 1 στους 4 είναι κάτω των 30 ετών. Το μέσο προφίλ του επιχειρηματία είναι 36 ετών, χρηματοδοτείται με 8.000 έως 10.000 ευρώ δάνειο με αποπληρωμή στα 3,5 χρόνια».

Αναφορικά με την διαδικασία, τονίζεται πως ο υποψήφιος για χορήγηση μικροπίστωσης υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης και το επενδυτικό σχέδιό του. Η ΑFI μέσω συμβούλου της παρουσιάζει και υποστηρίζει την ιδέα/επιχείρηση ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης και αν το σχέδιο πάρει έγκριση ο σχετικός φάκελος προωθείται στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Αν η τράπεζα εγκρίνει το αίτημα, τότε υπογράφεται η σύμβαση χρηματοδότησης και το ποσό εκταμιεύεται μεταξύ 20 και 60 ημερών.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα