Η. Ξανθάκος: Οι δασμοί και ο προστατευτισμός δεν είναι λύση

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 12:42
UPD:12:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στην ανάγκη για ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συμφώνησαν οι χώρες της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στην δέκατη υπουργική διάσκεψη για το εμπόριο. Στόχος είναι να τεθεί ένα ισχυρότερο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας για απτές πρωτοβουλίες και έργα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρωμεσογειακή περιοχή.

Στη συνάντηση, την πρώτη εδώ και οχτώ χρόνια,  την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκο, ο οποίος και τόνισε ότι απαιτείται η διεξαγωγή τέτοιων συναντήσεων σε τακτική βάση, προκειμένου οι προκλήσεις της περιοχής να αντιμετωπίζονται από κοινού, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

Ο κ. Ξανθάκος έδωσε έμφαση στην ανάγκη επέκτασης του διαλόγου και σε άλλα πεδία πέραν των δασμών, όπως τα μη δασμολογικά εμπόδια, η διευκόλυνση επενδύσεων και οι υπηρεσίες. Αναφερόμενος δε στα εμπόδια στο εμπόριο, που θέτουν χώρες της Νοτίου Μεσογείου, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της τάσης προστατευτισμού στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η λύση στις δεδομένες προκλήσεις θα πρέπει να αναζητείται συλλογικά και στο πλαίσιο των υπαρχουσών συμφωνιών.

Στη διάσκεψη συμφωνήθηκαν δύο σχέδια δράσης ειδικότερα, για την καταπολέμηση της πειρατείας και της παραποίησης, καθώς και για την τομεακή συνεργασία μεταξύ άλλων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η απλοποίηση των κανόνων καταγωγής για τα εξαγόμενα αγαθά μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να είναι πιο εύχρηστοι και αξιοποιήσιμοι για τις επιχειρήσεις , καθώς και η δημιουργία περιφερειακής ομάδας εργασίας για την υγειονομική και φυτοϋγειονομική συνεργασία. Ιδιαίτερης σημασίας για τις ΜμΕ, που επιθυμούν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το νέο Euromed Trade Helpdesk, το οποίο παρέχει ενημερωμένες και δωρεάν πληροφορίες (δασμοί, διαδικασίες κ.λπ.) για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, οι υπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2019, δεσμευόμενοι ότι η τεχνική εργασία θα συνεχιστεί για την εμβάθυνση της συνεργασίας στα προαναφερθέντα πεδία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα