Στήριγμα σε Ντράγκι και εταιρικά αποτελεσματα βρίσκουν οι αγορές

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 15:20
UPD:15:32
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο πυροδοτούν ελαφρά νευρικότητα στις αγορές, ενισχυόντας την ελκυστικότητα των ομολόγων ως ασφαλούς καταφυγίου. Ψύχραιμοι εμφανίζονται, ωστόσο, οι επενδυτές και στις αγορές μετοχών. Στην Ευρώπη οι δείκτες των μεγλαύτερων χρηματιστηρίων παρουσιάζουν σήμερα ελαφρά άνοδο, μετά και τη διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα τερματιστεί πριν επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον επίσημο στόχο. Στήριγμα προσφέρουν επίσης ενθαρρυντικά μήνυματα για την εταιρική κερδοφορία. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει άνοδο 0,4% στις 15:10 ώρα Ελλάδας, ενώ οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη ενισχύονται από 0,4% έως 0,6%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται οριακά, ενώ κόντρα στο θετικό ρεύμα ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει πτώση 0,5%, μετά και τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα της Inditex, ιδιοκτήτριας των καταστημάτων Zara. 

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ευρωπαϊκής αγοράς σήμερα η Adidas, που βλέπει τη μετοχή της να κάνει «άλμα» σχεδόν 9%, καθώς αναθεώρησε προς τα επάνω το στόχο για την κερδοφορία της το 2020 και ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως και 3 δισ. ευρώ. 

Σε επίπεδο κλάδων ξεχωρίζει εκείνος των πρώτων υλών, με άνοδο 1,2%. Στον αντίποδα υπό πίεση βρίσκονται τεχνολογικές και αυτοκινητοβιομηηχανίες. 

Στροφή στα ομόλογα των ισχυρών

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα στο 0,60%, πολύ κοντά σε ναδίρ τεσσάρων εβδομάδων και μειωμένη κατά 20  μονάδες βάσης από το εφετινό ζενίθ της. Η απόδοση του 30ετους υποχωρεί στο 1,27% ενόψει και δημοπρασίας γερμανικών ομολόγων τέτοιας διάρκειας, με την οποία το Βερολίνο προσδοκά να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. 

Τη στροφή στα ομόλογα επιβεβαιώνει και η έντονη ζήτηση (έφτασε τα 18 δισ. ευρώ) στην έκδοση ολλανδικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας. Ελαφρά άνοδο παρουσιάζουν οι αποδόσεις ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα