Τα σενάρια για τα επιτόκια πιέζουν τις μετοχές

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα το Χ.Α.
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 13:26
UPD:13:36
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Με τα πρακτικά της Federal Reserve να σκιαγραφούν μία άκρως θετική εικόνα για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας τα στοιχήματα για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων πήραν και πάλι φωτιά. Οι πωλητές έδωσαν έτσι και πάλι το «παρών» στις αγορές μετοχών, οδηγώντας σε κόκκινο τους δείκτες σε Ευρώπη και Ασία, αλλά και σε τροχιά πτώσης τα futures στη Wall Street. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παραμένουν κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών, ενώ το πετρέλαιο ακολουθεί την κατιούσα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Ιndex παρουσιάζει στις 13:20 ώρα Ελλάδος πτώση 0,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που υποχωρούσε νωρίτερα περισσότερο από 1%, κυμαίνεται κοντά στις 378 μονάδες, με απώλειες 0,7%. Κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό στο σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

 

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη στην ευχάριστη έκπληξη, που επεφύλασσε για το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος Moody's. Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες δεν ήταν αναμενόμενη και προσφέρει στήριγμα στον Γενικό Δείκτη Τιμών, που στις 13:20 παρουσιάζει άνοδο σχεδόν 0,3% στις 840,35 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται,  ωστόσο, κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα στην Ασία ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε πτώση 0,8%, παρά την άνοδο των κινεζικών μετοχών. Απώλειες 1,1% και για τον δείκτη των αναδυόμενων MSCI Emerging Index.

 

Υπό πίεση και το πετρέλαιο

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά τα στοιχεία, που έδειξαν πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την τελευταία εβδομάδα. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 0,6% στα 65 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) καταγράφει πτώση 0,9% στα 61,15 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης. 

Παρά τις ενδείξεις για ανάκαμψη της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, η αγορά ανησυχεί ότι ταχεία ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου υπομονεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να επαναφέρουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά. Το ισχυρό δολάριο συνιστά επίσης εμπόδιο στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα