Μικρή πτώση στα έσοδα του ΟΤΕ το τέταρτο τρίμηνο, παρά την ανάκαμψη σε Ελλάδα

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 10:38
UPD:10:49
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πτώση 2,8% στα 998,1 εκατ. ευρώ παρουσίασαν το τέταρτο τρίμηνο του 2017 τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE, καθώς τα υψηλότερα έσοδα από τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία Ελλάδας και την κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία αντισταθμίστηκαν από την μείωση των εσόδων στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και κυρίως από τη μείωση κατά €47 εκατ. των λοιπών εσόδων.

Η κάμψη αυτή οφείλεται στην ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband» στην Ελλάδα και στη μείωση της διεθνούς κίνησης (OTE Globe), δύο πηγές εσόδων με χαμηλό περιθώριο EBITDA και ελάχιστη επίδραση στην κερδοφορία του. Στο σύνολο του τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε €3,857 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,3%. Ήταν μία χρονιά κατά την οποία ο ΟΤΕ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 800 εκατ.ευρώ, κυρίως σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς κινητής. 

 

Στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,9% και διαμορφώθηκαν σε 717,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα λιανικής στη σταθερή τηλεφωνία ενισχύθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, καθώς η ανάπτυξη των ευρυζωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών αντιστάθμισε πλήρως τη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην τόνωση του τζίρου από roaming και data. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο ΟΤΕ ενίσχυσε τη θέση του ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, διευρύνοντας τη γκάμα των ψηφιακών εργαλείων που βελτιώνουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του. Η ταχύτατη διάδοση του COSMOTE mobile app και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών παίζουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Ρουμανία, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,1%, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των εσόδων κινητής τηλεφωνίας τα οποία αντιστάθμισαν πλήρως τη μείωση στα έσοδα της σταθερής. Η αύξηση των εσόδων στην κινητή αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη καμπάνια συνδυαστικών πακέτων συμβολαίου #netliberare, καθώς επίσης και την αύξηση των πωλήσεων συσκευών.

Τα έσοδα στην Αλβανία παρέμειναν σταθερά, εστιάζοντας ολοένα και περισσότερο στα έσοδα λιανικής.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων, διαμορφώθηκαν σε 677,3 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Όσον αφορά στα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 1,9% σε 337,2 εκατ.ευρώ. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA σημείωσε μείωση κατά 0,6%, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,8%, αυξημένο κατά 130 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 11,3%, ενώ στην Αλβανία, αυξήθηκε κατά 13,3%.

Ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικές ζημιές προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων (EBIT) ύψους 29,9 εκατ. ευρώ,. σε σύγκριση με λειτουργικά κέρδη 70,0 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν στα 94,6 εκατ. ευρώ  από 283,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις αυξημένες επενδύσεις και τους υψηλότερους φόρους που καταβλήθηκαν.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα