ΥΠΟΙΚ: Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 19:12
UPD:19:20
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

«Επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας», καθώς και προσπάθεια να αντιστραφεί η πραγματικότητα, καταλογίζει το υπουργείο Οικονομικών σε μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

«Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συμπληρώνει επίσης «για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική» ότι «ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018».

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα