Διαβεβαιώσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

«Φούσκωσαν» οι υποχρεώσεις
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 09:26
UPD:09:26
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραδώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους δανειστές τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που αποδεικνύουν την εκπλήρωση του στόχου διάθεσης 1,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο στόχος που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης έχει ήδη εκπληρωθεί, κάτι που θα φανεί και στα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Χαρακτηρίζουν συγκυριακή την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά τον μήνα Αύγουστο, η οποία και αποδίδεται στην εκτόξευση επιστροφών φόρου που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και παραπέμπουν στις δηλώσεις που έκανε ήδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ο οποίος και μίλησε για ρεκόρ επιστροφής φόρων μέσα στον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι οι συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων περιορίστηκαν από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου στο 1,25 δισ. ευρώ κατά την 29η Σεπτεμβρίου «με το συνολικό ποσό των χρημάτων για τις επιστροφές να καλύπτει και τα 300 εκατ. ευρώ επιστροφών που προέκυψαν μέσα στον Σεπτέμβριο».

Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούσαν την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αποτύπωσαν εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου οι οποίες «φούσκωσαν» κατά 588 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα, φτάνοντας στα 6,026 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 5,438 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εξ ολοκλήρου στη διόγκωση των εκκρεμοτήτων από τις επιστροφές φόρων, ειδικά από το σκέλος της άμεσης φορολογίας. Ειδικότερα, τα στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Αύγουστο έχουν ως εξής:

1. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο στα 3,912 δισ. ευρώ από 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας πολύ μικρή μείωση μόλις πέντε εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις αρχές του χρόνου οπότε και είχαν διαμορφωθεί στα 3,533 δισ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εκταμιευτεί ένα δάνειο 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τους μέσα στον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των 3,912 δισ. ευρώ αφορά τα χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία και ανήλθαν στα 2,309 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 2,303 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 2,203 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανήλθαν στο 1,109 δισ. ευρώ από 1,086 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,136 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν ελαφρά τον Αύγουστο στα 558 εκατ. ευρώ από 550 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

2. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφτασαν στα 2,114 δισ. ευρώ, με το συγκεκριμένο ποσό να αναλύεται ως εξής:

* Οι εκκρεμείς επιστροφές από την άμεση φορολογία ανήλθαν στο 1,503 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου ήταν 963 εκατ. ευρώ. Από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί.

* Οι εκκρεμείς επιστροφές από την έμμεση φορολογία αυξήθηκαν στα 451 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης είχε να παρατηρηθεί από το 2012.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα