ΕΣΕΕ: Ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων - Οριστικά στοιχεία στις 30/11

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 16:41
UPD:17:05
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Την έντονη ανησυχία των εμπορικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των «micro» για την πορεία του κύκλου εργασιών, των επενδύσεων και των παραγγελιών τους καταγράφει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο πλαίσιο της Ετήσιας Έκθεσης που θα δημοσιευθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν διεξοδικά ήταν και το διαφοροποιημένο κλίμα της ελληνικής αγοράς από αυτό που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για τις ΜμΕ-Β' εξάμηνο του 2016.

Ειδικότερα για το βαρόμετρο η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η δομή του είναι τέτοια, ώστε να μην απεικονίζονται με τη βαρύτητα που απαιτείται τα προβλήματα και οι προκλήσεις των ΜμΕ στην Ελλάδα.

«Σημειώνεται, πάντως ότι το Βαρόμετρο κάνει ειδική μνεία στη διαφοροποίηση των επιδόσεων και στην ετερογένεια μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών, αλλά εκ της φύσεώς του δεν κάνει ξεχωριστή αναφορά στις συντριπτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί σωρευτικά τα τελευταία οκτώ χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν και, ειδικότερα, στο εμπόριο» αναφέρει.

Προσθέτει πως «το Βαρόμετρο δεν περιλαμβάνει την έντονη ανησυχία των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων και, ιδιαίτερα, των "micro" για την πορεία του κύκλου εργασιών (το 67,7% των micro-επιχειρήσεων δήλωσε πτώση), των επενδύσεων (πτώση το 83,1%), των παραγγελιών (πτώση το 34,3%) και της γενικότερης κατάστασής (επιδείνωση δήλωσε το 65,9%)».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ δεν γίνεται λόγος για την εξαιρετικά έντονη απαισιοδοξία που απορρέει από τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του εμπορίου απέναντι σε όλα τα βασικά μεγέθη (κύκλο εργασιώ ν-43,8%, επενδύσεις-36.1%, αποθέματα -34.3% κ.λπ.) και τα συντριπτικά μεγέθη της αβεβαιότητας.

Όπως συμπεραίνει η ΕΣΕΕ η κατάσταση των ΜμΕ στην Ευρώπη μπορεί να σταθεροποιείται και σταδιακά να βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς, παρά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., στην Ελλάδα, όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι ΜμΕ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με πλήθος προβλημάτων (έλλειψη ρευστότητας, χαμηλή ζήτηση), αλλά και επιπλέον επιβαρύνσεις (φορολογικές, ασφαλιστικές, διοικητικές).

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που καταγράφονται είναι από τις αρχικές εκτιμήσεις της έρευνας.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα