ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 12:40
UPD:12:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε οριακά στις 87,1 μονάδες έναντι 86,5 μονάδων τον Νοέμβριο. Πάντως, η σχετική επίδοση είναι σαφώς ηπιότερη έναντι του Δεκεμβρίου του 2014 (99,1 μονάδες).

Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει το ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της έρευνας για την οικονομική συγκυρία του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε οριακά στις 87,1 μονάδες έναντι 86,5 μονάδων τον Νοέμβριο. Πάντως, η σχετική επίδοση είναι σαφώς ηπιότερη έναντι του Δεκεμβρίου του 2014 (99,1 μονάδες).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η άνοδος συνιστά αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο λιανικό εμπόριο και δευτερευόντως στη βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ελαφρά. Αντίθετα, σε υπηρεσίες και κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται.

Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καταγράφεται συνολικά εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο.

Ταυτόχρονα όμως οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση τόσο συνολικά με το 2014, όσο και με το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνονται.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εμμένουν το ίδιο έντονες, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, όπως συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα.
  • στις Κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνεται έντονα, με το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση τον Δεκέμβριο να παραμένει αμετάβλητο.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνεται σημαντικά, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν αρνητική μεταβολή.

Βελτίωση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,4 και 0,7 μονάδες αντίστοιχα, και να διαμορφώνεται στις 108,9 και τις 106,8 μονάδες αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής στη βιομηχανία (+1,2), η οποία εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από την πτώση του δείκτη στο λιανικό εμπόριο (-2,8). Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2), αλλά και στους τομείς των κατασκευών (+0,2) και υπηρεσιών (+0,3) καταγράφεται σχετική σταθερότητα.

Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά στην Ισπανία (3,4) και λιγότερο στην Ιταλία (0,4), ενώ παρέμεινε αμετάβλητο σε Γαλλία και Γερμανία, και επιδεινώθηκε στην Ολλανδία (2,4). Στην Ε.Ε., η μεγαλύτερη άνοδος εδράστηκε στις θετικότερες προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (2,9). 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα