Skip to main content

Βρετανία: «Ξεμπλοκάρουν» τα εμπόδια ώστε να στείλουν τον Τζόνσον στην «έξοδο»

Η Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού κόμματος άλλαξε τον κανονισμό καταργώντας την ασυλία που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από μια νέα πρόταση μομφής εναντίον του, ανέφερε ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Sun.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή σήμερα το απόγευμα ο Τζόνσον δήλωσε πως δεν παραιτείται και πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι εθνικές εκλογές.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης αναμένεται να πει στον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένου του Ναντίμ Ζαχάουι, τον οποίο χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών, ανέφεραν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον δήλωσε πως ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των υπουργών σήμερα το βράδυ.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε πως ο Ναντίμ Ζαχάουι που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ, την ώρα που ξεκινούσε η χιονοστιβάδα παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, θα είναι μέλος της αντιπροσωπείας αυτής.

Νωρίτερα σήμερα ο Ζαχάουι έδωσε τη πλήρη στήριξή του στον Τζόνσον.

Ερωτηθείς για αυτά τα δημοσιεύματα από μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία μιλά αυτή τη στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επιμένει στην μη παραίτηση

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «φυσικά» θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός καθώς απάντησε σε ερωτήσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή. .

Σε ερώτηση από ένα μέλος της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».

Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον.

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».

Ποιοι έχουν παραιτηθεί μέχρι τώρα

Από χθες το βράδυ μια μακρά λίστα ανώτατων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους και δυναμώνουν οι φωνές βουλευτών των Τόρις που καλούν τον Συντηρητικό ηγέτη να παραιτηθεί.

Τουλάχιστον 31 υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν πλέον παραιτηθεί.

Ακολουθεί μια λίστα ανώτατων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης που μέχρι τις 18:45 ώρα Ελλάδας είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους:

Υπουργοί

Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών

Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας

Ρέιτσελ Μακλίν από υπουργός Μεταφορών

Μάικ Φριερ από υπουργός Ισότητας

Υφυπουργοί

Στιούαρτ Άντριου από υφυπουργός Στέγασης

Τζο Τσόρτσιλ, από υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων

Βικτόρια Άτκινς από υφυπουργός Δικαιοσύνης

Τζον Γκλεν, από υφυπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ρόμπιν Γουόκερ από υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης

Γουίλ Κουίνς από υφυπουργός Παιδείας

Άλλοι

Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο’ Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ, Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας