Skip to main content

Bridgewater: Δραστικές οι αυξήσεις επιτοκίων – Ίσως φέρουν ύφεση, ξεπούλημα ομολόγων

Το μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη είναι άκρως απαισιόδοξο για την πορεία οικονομίας και αγορών. Υπολογίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον καλπάζοντα πληθωρισμό – κάτι που με τη σειρά του θα πλήξει την ανάπτυξη και θα λυγίσει τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις. Δεν αποκλείει δε ύφεση και ένα sell off των ομολόγων – κρατικών και εταιρικών. 

«Είμαστε πια σε ένα δραστικά διαφορετικό κόσμο» εξηγεί στους Financial Times o Γκρεγκ Γιένσεν, chief investment officer της Bridgewater. «Οδεύουμε προς επιβράδυνση, ενώ ο πληθωρισμός θα επιμείνει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν κάτι που θα πιέσει τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα αππό ό,τι υπολογίζει η Wall Street» προειδοποιεί.

«Για να φέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να επιστρέψουν πολύ επιθετικά σε περιοριστική νομισματική πολιτική, κάτι που θα λύγιζε την οικονομία και τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις» προσθέτει.

Η Bridgewater είχε ήδη προειδοποιήσει για ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων και τώρα περιμένει κάτι αντίστοιχο και με τους εταιρικούς τίτλους. Βλέπει δε περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη χάσει 9 τρισ. δολάρια από την αξία τους φέτος.

Τα εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης καταγράφουν απώλειες 10% φέτος σε όρους συνολικής απόδοσης, ενώ εκείνα της Ευρώπης περίπου 10% σύμφωνα με στοιχεία του ICE Data Services, που επικαλουνται οι FT. Τα υψηλότερα επιτοκια έχουν οδηγήσει σε αισθητά αυξημένο κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές, που λαμβάνουν νέα δάνεια και αυτό θα έχει συνέχεια. 

Η Federal Reserve έχει ανοίξει εδώ και καιρό τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων και το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να δώσει σήμα για αύξηση του καταθετικού επιτοκίου (που σήμερα είναι στο -0,5%) και το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης. 

Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική ο νέος περιοριστικός κύκλος για την ΕΚΤ θα συνοδευθεί από ένα “δίχτυ ασφαλείας” για τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να πει το «ό,τι χρειαστεί», να δεσμευτεί δηλαδή να στηρίξει τις αγορές χρέους των πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης σε περίπτωση που “χτυπηθούν” από αλλεπάλλλες ρευστοποιήσεις. Η δέσμευση αυτή κρίνεται αναγκαία και η πλειοψηφία των 25 μελών του δ.σ. της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξει πρόταση για τη δημιουργία νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

naftemporiki.gr