Skip to main content

Reuters: Διάταγμα για απαγόρευση του εξοπλισμού Huawei, ZTE ετοιμάζει ο Τραμπ

Νέους πονοκεφάλους για τους κινεζικούς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού φαίνεται να φέρνει το 2019. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την έκδοση διατάγματος τη νέα χρόνια, με το οποία θα απαγορεύει την αγορά εξοπλισμού των Huawei και  ZTE από αμερικανικές εταιρείες, επικαλούμενους λόγους εθνικής ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των σχεδίων του Αμερικανού προέδρου, ο Τραμπ ετοιμάζεται να κηρήξει καθεστώς έκτακτης εθνικής ανάγκης. Εάν τελικά το πράξει, η κίνησή του θα αποτελεί αισθητή κλιμάκωση των πιέσεων στις δύο κινεζικές εταιρείες, τις οποίες και έχει κατηγορήσει για κατασκοπεία των ΗΠΑ και άλλων χωρών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σκέφτεται την έκδοση διατάγματος εδώ και οχτώ μήνες και αυή θα μπορούσε να έρθει ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι Κίνα και ΗΠΑ ετοιμάζονται για νέες διαπραγματεύσεις με στόχο να δώσουν τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. 

Πιθανότατα στο διάταγμα δεν θα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες εταιρείες, ανέφερε μία εκ των πηγών, ωστόσο όπως εξηγούσε το περιεχόμενό του θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εμπορίου να το ερμηνεύσει ως έγκριση να σταματήσει την επέκταση του εξοπλισμού των δύο εταιρειών στη χώρα. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί η τελική μορφή του διατάγματος. 

naftemporiki.gr