Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 14:12

Κομισιόν: Ποσό άνω των 1,2 δισ. για έργα ΑΠΕ

Τη διάθεση ποσού άνω των 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 23 ιδιαίτερα καινοτόμων ευρωπαϊκών έργων επίδειξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη διάθεση ποσού άνω των 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 23 ιδιαίτερα καινοτόμων ευρωπαϊκών έργων επίδειξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NER300.

Τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν με τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση των 200 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής από το απόθεμα για νεοεισερχόμενους (NER) του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ.

Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών στον τομέα των ΑΠΕ: βιοενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων), συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, αιολική ενέργεια, ωκεάνια ενέργεια και διαχείριση κατανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έξυπνα δίκτυα).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα έργα αυτά θα αυξηθεί συνολικά η ετήσια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕστην Ευρώπη κατά περίπου 10 TWh, ποσότητα ενέργειας που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση καυσίμων άνω του ενός εκατομμυρίου επιβατικών αυτοκινήτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι επιδιώκεται η επιτυχής επίδειξη τεχνολογιών που στη συνέχεια θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την Ε.Ε., τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Τα Χριστούγεννα ήρθαν φέτος νωρίτερα: η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πολιτική της Ε.Ε. για το κλίμα», δήλωσε η αρμόδια για την κλιματική δράση Επίτροπος Κόνι Χέντεγκορντ.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα NER300, είπε πως είναι ένας μηχανισμός «Ρομπέν των Δασών», ο οποίος υποχρεώνει τους ρυπαίνοντες να πληρώνουν για μεγάλης κλίμακας επίδειξη νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με την κ. Χέντεγκορντ, οι επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ - που καταβάλλουν οι ρυπαίνοντες - θα συμβάλουν στη μόχλευση περαιτέρω ποσού 2 δισ. ευρώ υπό μορφή ιδιωτικών επενδύσεων στα 23 επιλεγμένα έργα επίδειξης χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. «Αυτό θα βοηθήσει την Ε.Ε. να διατηρήσει την πρωτοπόρο θέση της όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.», ανέφερε.