Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 08:55

Η Tesla αναστέλλει τις συναλλαγές με bitcoin

Η Tesla ανέστειλε τη χρήση bitcoin για την αγορά οχημάτων λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ σε ένα tweet.

Η Tesla ανέστειλε τη χρήση bitcoin για την αγορά οχημάτων λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ σε ένα tweet.

Η είδηση οδήγησε σε πτώτη την αξία του Bitcoin η οποία έπεσε  περισσότερο από 10% μετά το tweet. Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν επίσης πτώση.

Η ανακοίνωση της Tesla τον Μάρτιο ότι θα δεχόταν το κρυπτονόμισμα για τις αγορές οχημάτων ξεσήκωσε κατακραυγή από ορισμένους περιβαλλοντολόγους και επενδυτές.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι είχε αγοράσει 1,5 δισ. δολάρια (από το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο.

Όμως την Πέμπτη, ακολούθησε τα προηγούμενα σχόλιά του.

«Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη και τις συναλλαγές Bitcoin, ειδικά άνθρακα, ο οποίος έχει τις χειρότερες εκπομπές καυσίμου», έγραψε ο Μασκ.

«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα ... αλλά αυτό δεν μπορεί να επιφέρει μεγάλο κόστος στο περιβάλλον», συνέχισε προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα πουλούσε κανένα από τα bitcoin της και σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για συναλλαγές μόλις η εξόρυξη αλλάξει στραφεί προς πιο βιώσιμη ενέργεια.

Οι αναλυτές της αγοράς βλέπουν την κίνηση ως προσπάθεια της Tesla να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.

«Τα ζητήματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αποτελούν πλέον σημαντικό κίνητρο για πολλούς επενδυτές. Η Tesla, ως εταιρεία καθαρά ενεργειακής εστίασης, μπορεί να θέλει να εργαστεί καλύτερα στον περιβαλλοντικό τομέα της ESG", δήλωσε στο BBC η Τζούλια Λι από την Burman Invest.

«Αλλά ένας κυνικός μπορεί να υπονοήσει ότι πρόκειται για μια ακόμη κίνηση του Έλον Μασκ ώστε να επηρεάσει την αγορά κρυπτονομισμάτων, όπως έχει κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η Tesla ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν 438 εκατ. δολάρια, από 16 εκατ. δολάρια πέρυσι, ενισχυμένα από τις πωλήσεις bitcoin και περιβαλλοντικών πιστώσεων.

Ο Μασκ υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, αναρτώντας συχνά tweets για το bitcoin και το κάποτε σκοτεινό ψηφιακό νόμισμα.

Τα tweets του τους τελευταίους μήνες βοήθησαν να μετατραπεί το dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως αστείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο τέταρτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

naftemporiki.gr