Skip to main content

Cerebras: Ποια είναι η startup με τη μεγαλύτερη IPO φέτος – Λάτρης του μπάρμπεκιου και με περιουσία 3,2 δισ. ο CEO της εταιρείας

REUTERS/Eduardo Munoz

Στα 5,55 δισ. δολάρια η μεγαλύτερη IPO μέχρι στιγμής φέτος - Έκλεισε με άλμα 89% στο χρηματιστήριο Nasdaq

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση είχαμε τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας τσιπ ΑΙ, Cerebras Systems, σε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο καθώς είναι η μεγαλύτερη φετινή IPO.

Η αξία της μετοχής της Cerebras Systems υπερδιπλασιάστηκε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, προτού περιορίσει τα κέρδη της κλείνοντας με άνοδο 68%, στα 311,07 δολάρια, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 67 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της αμερικανικής start-up εκτοξεύτηκαν μετά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο Nasdaq  και σημείωσαν άνοδο έως και 109%, φτάνοντας στο υψηλό των 386,34 δολαρίων λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 5,55 δισ. δολάρια από τη δημόσια εγγραφή της, στη μεγαλύτερη IPO της χρονιάς μέχρι στιγμής, πουλώντας 30 εκατομμύρια μετοχές προς 185 δολάρια ανά μετοχή. Είναι επίσης η μεγαλύτερη IPO που έχει γίνει ποτέ στον κλάδο των ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

Οι κατασκευαστές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς μετοχές από τότε που η OpenAI λάνσαρε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, με την Nvidia να είναι ο σαφής ηγέτης της αγοράς. Η εταιρεία έχει εκτοξευθεί και έχει γίνει η πιο πολύτιμη στον κόσμο, με τον συνιδρυτής της, Τζένσεν Χουάνγκ, να είναι ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 186,7 δισ. δολάρια.

Η Cerebras θεωρείται η πρώτη από μία ομάδα εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που αναμένεται να μπουν φέτος στο χρηματιστήριο. Δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, η OpenAI (η εταιρεία πίσω από το ChatGPT) και η Anthropic (η εταιρεία πίσω από το Claude), εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο IPO στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Cerebras, ωστόσο, είναι κατασκευαστής υλικού, και άρα θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής της  Nvidia στον χώρο των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι προσφέρει επεξεργασία δεδομένων (inference) τεχνητής νοημοσύνης με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις GPU της Nvidia.

Η Cerebras διαφοροποιείται από τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες, όπως η Nvidia, μέσω της ανάπτυξης ενός πολύ μεγαλύτερου τσιπ που υπόσχεται ταχύτερη απόδοση από εκείνα που μέχρι στιγμής αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Cerebras και ο έντονος ενθουσιασμός των επενδυτών σηματοδοτούν την αυξημένη ζήτηση για νέες υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η επιτυχία της εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλους μικρότερους παίκτες στην αγορά, καθώς η όρεξη για Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται δίχως τέλος.

Στα 3,2 δισ.  δολάρια η περιουσία του CEO της Cerebras

Μετά την δημόσια εγγραφή της Cerebras, η περιουσία του CEO της εταιρείας, Άντριου Φέλντμαν, έφτασε στα 3,2 δισ.  δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Αντίστοιχα, η αξία της περιουσίας του συνιδρυτή Σον Λάι ανέρχεται πλέον σε 1,6 δισ. δολάρια.

Ο Φέλντμαν είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Cerebras με μερίδιο 4,6%, ενώ ο Λάι κατέχει το 2,5% των μετοχών.

Γιος δύο καθηγητών του Στάνφορντ, ο 56χρονος σήμερα Φέλντμαν αρχικά πίστευε ότι θα ακολουθούσε καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο προτού μεταπηδήσει σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Οι συγκάτοικοί του εκείνη την εποχή στο πανεπιστήμιο του ζήτησαν να καταρτίσει ένα σχέδιο για μια εταιρεία hardware networking  και εντάχθηκε ως ο πρώτος υπάλληλος που δεν ήταν μηχανικός. Ενάμιση χρόνο αργότερα, όταν ήταν 27 ετών, η εταιρεία πουλήθηκε για 280 εκατ. δολάρια.

Η επόμενη εταιρεία του, Riverstone Networks, αποσχίστηκε από την συγχωνευμένη οντότητα και εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2000. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Cerebras, ο Φέλντμαν δήλωσε ένοχος τον Δεκέμβριο του 2007 για μια ομοσπονδιακή κατηγορία κακουργήματος για παράκαμψη λογιστικών ελέγχων ενώ ήταν αντιπρόεδρος μάρκετινγκ στην Riverstone. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή και πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Μέχρι τότε, ο Φέλντμαν είχε ήδη μετακινηθεί σε νέα εταιρεία, τη SeaMicro, η οποία δραστηριοποιείτο σε σχέδια διακομιστών για data centers. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Advanced Micro Devices το 2012, για 334 εκατ. δολάρια. Μετά από λίγα χρόνια στην AMD, ξεκίνησε το επόμενο project του με μια ομάδα τεσσάρων συναδέλφων από τη SeaMicro.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην Cerebras από τα γραφεία της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών Foundation Capital, η οποία εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 7% στην εταιρεία κατασκευής τσιπ.

Ως λάτρης του μπάρμπεκιου, ο Φέλντμαν είχε τοποθετήσει μια ψησταριά πίσω από τα γραφεία της Foundation κατά τις πρώτες ημέρες της Cerebras, μια παράδοση που συνέχισε καθώς η εταιρεία μεγάλωνε.

Τρίβει τα χέρια του και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI

Αρκετά από τα πρώτα προϊόντα της Cerebras δεν έτυχαν μεγάλης αποδοχής, αλλά η κυκλοφορία του ChatGPT άλλαξε την τύχη της καθώς η ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε σημαντικά.

Η OpenAI κυκλοφόρησε το πρώτο της μοντέλο που λειτουργεί με τσιπ Cerebras τον Φεβρουάριο, αφού ανακοίνωσε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία για την αγορά πάνω από 750 μεγαβάτ της υπολογιστικής της ισχύος έως το 2028, αξίας περίπου 20 δισ.  δολαρίων.

Παράλληλα,  ο διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI κατέχει μερίδιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Cerebras, κάτι που σημαίνει απροσδόκητα κέρδη για τον Σαμ Άλτμαν.

Σύμφωνα με απόσπασμα από τη δίκη του Άλτμαν εναντίον του Έλον Μασκ, κατέχει 89.373 μετοχές της Cerebras, αξίας 3,2 εκατ. δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους. Αυτό το ποσό έχει πλέον πολλαπλασιαστεί και υπολογίζεται ότι η συμμετοχή του Άλτμαν θα μπορούσε να αξίζει περίπου 30 εκατ. δολάρια.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.