Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Χώνεψε» τα κέρδη της εβδομάδας – Νέα υψηλά για τις Τράπεζες

Nikos Libertas / SOOC

Μικρές απώλειες στη συνεδρίαση, κέρδη +1,7% στο πενθήμερο

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Σε «χώνεψη» των πρόσφατων κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε αφενός από το profit taking σε επιλεγμένους τίτλους, αφετέρου από τα νέα πολυετή υψηλά στις Τράπεζες.

Η ελληνική αγορά, η οποία τρέχει με σχεδόν +6% στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου, έσπευσε να «χωνέψει» τα διαδοχικά υψηλά 16ετίας, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται να κάνει… σκέψεις για το ενδεχόμενο μιας άμεσης διόρθωσης.

Κάπως έτσι, στην 10η συνεδρίαση του 2026, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά -0,09% και τερμάτισε στις 2.245,61 μονάδες, χάνοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (2.247,69 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 2.235,45 έως 2.246,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 337,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, παρά τη σημερινή κάμψη, το ισοζύγιο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη διαμορφώθηκε στο +1,7%, συντηρώντας το θετικό momentum της αγοράς.

Στο ταμπλό, τώρα, η Jumbo συνέχισε σε καθοδικό έδαφος μετά την υποβάθμιση από τη Citi. Νέες απώλειες, εν μέσω των σεναρίων για ΑΜΚ, εμφάνισε και η CrediaBank. Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άγγιξε τα 30 ευρώ, Πειραιώς και Eurobank έγραψαν νέο υψηλό 10ετίας, ενώ Cenergy και Viohalco πέτυχαν «φρέσκα» ρεκόρ.

Νέα υψηλά για τις Τράπεζες

O τραπεζικός δείκτης, παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, κατάφερε να σκαρφαλώσει σε νέα πολυετή υψηλά, καθώς έκλεισε στο +0,56% και τις 2.622 μονάδες. Μάλιστα, σε επίπεδο πενθήμερου, η άνοδος ανήλθε στο +4,7%.

Η μετοχή της Eurobank διευρύνθηκε στο +2,06% και τα 3,965 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ακολούθησε στο +1,35% και τα 8,10 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο +0,94% και τα 3,979 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στο -0,80% και τα 14,895 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της CrediaBank, μετά το χθεσινό -6%, διολίσθησε περαιτέρω στο -5,32% και το 1,494 ευρώ, καθώς επιμένουν τα σενάρια περί επικείμενης ΑΜΚ. Η μετοχή της Τρ. Κύπρου κινήθηκε στο -0,46% και τα 8,58 ευρώ, ενώ η μετοχή της Optima Bank έπεσε στο -1,53% και τα 8,36 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,01% και 5.705 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε για 3η ημέρα το ράλι, καθώς το report της Santander (τιμή – στόχος 49 ευρώ) ώθησε την εισηγμένη στην περιοχή των 30 ευρώ. Κάπως έτσι, η τιμή ενισχύθηκε κατά +1,49% και έφθασε στα 29,92 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 27 ετών. Νέο ιστορικό ρεκόρ έγραψε η μετοχή της Cenergy, η οποία διευρύνθηκε στο +2,29% και τα 17 ευρώ, με τη συγγενική Viohalco να σκαρφαλώνει στο +3,37% και τα 12,26 ευρώ. Η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών απογειώθηκε σε νέο ρεκόρ, κλείνοντας στο +0,9% και τα 11,19 ευρώ. Στον αντίποδα, η Jumbo είδε τη μετοχή να περιορίζεται στο -1,80% και τα 26,22 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2025. Η έκθεση της Citi (μείωση της τιμής – στόχου στα 27 ευρώ από 32 ευρώ προηγουμένως), έχει προκαλέσει αρκετή… ζημιά στην εισηγμένη. Την ίδια στιγμή, απώλειες από -1% έως -1,5% κατέγραψαν οι τιμές των Coca Cola HBC, Aktor Group και ΟΤΕ, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ έπεσε στο -1,27% και τα 17,87 ευρώ. Η μετοχή της Metlen, παρά τη μείωση της short θέσης από το Covalis (στο 0,84%), αναδίπλωσε στο -1,09% και τα 43,62 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,83% και 2.844 μονάδες), οι μετοχές των ΟΛΠ, Noval Property, AVAX, Profile, Intracom Holdings και Trade Estates περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον -1%. Απώλειες στο -1,86% και το 1,054 ευρώ παρουσίασε η μετοχή της Bally’s Intralot, η οποία εδώ και αρκετές ημέρες αδυνατεί να ξεφύγει από το στενό εύρος διακύμανσης του 1,0 έως 1,1 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand ενισχύθηκε στο +0,42% και τα 11,85 ευρώ, παραμένοντας στα καλύτερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2023. Μάλιστα, από το ταμπλό πέρασαν διαδοχικά πακέτα για το 1,92% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 11 ευρώ. Σε παρόμοια τιμή έγιναν και τα χθεσινά πακέτα, τα οποία αφορούσαν το 2,1% του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον πρόκειται για τον ίδιο αγοραστή. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Fais Group, η οποία έκανε μίνι ράλι στο +4,5% και τα 3,685 ευρώ. Πρόκειται για το καλύτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2025. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο έτος δεν κύλησε ομαλά για την εισηγμένη, η οποία πλήρωσε το μάρμαρο για την «αλμυρή» αποτίμηση της IPO.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 76 μετοχές κινήθηκαν καθοδικά, 35 μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 153,7 δισ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι μέτοχοι των Helleniq Energy και Πλαστικά Θράκης θεμελίωσαν το δικαίωμα είσπραξης για το προμέρισμα του 0,20 και 0,068 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα, το οποίο αφορά τη χρήση του 2025. Η αποκοπή θα ακολουθήσει τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν ξεκινήσει με το… αριστερό στο 2026

«Αέρας»… ανόδου στον Ιανουάριο

Στα καλύτερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010 συνεχίζει να φιγουράρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ίδια στιγμή που η ελληνική αγορά ετοιμάζεται να συμπληρώσει το πρώτο μισό του Ιανουαρίου. 

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις παρυφές των 2.250 μονάδων (υψηλό 16ετίας), κερδίζοντας κάτι περισσότερο από +1,7% στο τρέχον πενθήμερο και σχεδόν +6% από τις αρχές του νέου έτους.

Οι επενδυτές, παρά τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και την εύλογη αγοραστική κόπωση, δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, μην υποκύπτοντας στον πειρασμό του profit taking.

Το ράλι στον τραπεζικό τομέα είναι απολύτως ενδεικτικό του κλίματος. Ο κλαδικός δείκτης έχει ξεπεράσει τις 2.600 μονάδες, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2015, μετρώντας άνοδο +4,7% στην εβδομάδα και +14,3% στο 2026.

Οι θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, οι προσδοκίες για διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας, τα σενάρια για νέα deals, αλλά και οι εικασίες για πιθανές ανακατατάξεις στα μετοχολόγια των βασικών «παιχτών», συνθέτουν τη «μαγιά» της bull market.

Πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η αγοραστική κίνηση φαίνεται ότι διευρύνεται και σε άλλους τίτλους (rotation), σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η φυσιολογική κόπωση από το παρατεταμένο ράλι.

Έτσι, για παράδειγμα, βλέπουμε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά το report της Santander με τιμή – στόχο 49 ευρώ, να αναρριχάται άνω των 29 ευρώ για πρώτη φορά από το 1999 (+14,2% στην εβδομάδα) και να «πιάνει» την κεφαλαιοποίηση των 3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Σε επίπεδα – ρεκόρ τα «χαρτιά» των εθνικών εργολάβων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.