Τη συσσώρευση στα καλύτερη επίπεδα της 16ετίας συνέχισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές κινήσεις στην περιοχή των 2.200 μονάδων.
Η ελληνική αγορά βρέθηκε… μετέωρη μεταξύ των επιλεκτικών τοποθετήσεων σε συγκεκριμένα μη χρηματοπιστωτικά blue chips και του profit taking τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος χθες βρέθηκε σε νέες «κορυφές».
Κάπως έτσι, στην 5η συνεδρίαση του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση κατά +0,16% και τερμάτισε στις 2.207,73 μονάδες, κερδίζοντας κάτι λιγότερο από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (2.204,24 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 24 μονάδες (από 1.191,81 έως 2.215,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 609,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 235 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα της Alpha Bank, όπου συνεχίστηκε για 3η ημέρα η μετατροπή των παραγώγων της UniCredit σε μετοχές και δικαιώματα ψήφου.
Από τις αρχές του 2026 η συνολική απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη ανέρχεται στο +4,1%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η μεταβολή διαμορφώνεται σε +2,3%.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές πάτησαν ελαφρώς φρένο, αν και η Εθνική απώλεσε περισσότερο από -2,3%. Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola HBC συνέχισε άνω των 45 ευρώ, ενώ οι Cenergy και Titan Cement πέτυχαν νέα ιστορικά ρεκόρ.
Profit taking στις Τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη χθεσινή επίτευξη νέων υψηλών 10ετίας, επιδόθηκε στο γνωστό «σπορ» του profit taking, με αποτέλεσμα να κλείσει στο -0,66% και τις 2.503 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδίπλωσε στο -2,34% και τα 14,20 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίστηκε στο -0,69% και τα 3,76 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο +0,52% και τα 3,86 ευρώ (υψηλό 10ετίας), ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο +0,13% και τα 7,56 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τρ. Κύπρου αναδίπλωσε στο -0,70% και τα 8,54 ευρώ. Η μετοχή της Optima Bank διευρύνθηκε στο +3,10% και τα 7,99 ευρώ, με τη μετοχή της CrediaBank να «παίζει» στο -1,31% και το 1,66 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,18% και 5.590 μονάδες), η μετοχή της Coca Cola HBC ενισχύθηκε περαιτέρω στο +1,52% και τα 45,32 ευρώ, ανεβάζοντας στροφές εν όψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 19ης Ιανουαρίου, η οποία θα αφορά την έγκριση της εξαγοράς στην Αφρική (CCBA). Νέα ρεκόρ στο +1,52% και τα 16,48 ευρώ πέτυχε η μετοχή της Cenergy. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Titan Cement αναρριχήθηκε στο +2,07% και τα 54,3 ευρώ (νέο ρεκόρ), στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς της αμερικανικής Keystone, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή τσιμέντου και αδρανών υλικών. Το αντίτιμο ανέρχεται σε 310 εκατ. δολάρια. Οι μετοχές των Viohalco, Aegean Airlines, Aktor Group και ΟΠΑΠ διευρύνθηκαν από +1% έως +2%, παρέχοντας πολύτιμα στηρίγματα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολίσθησε στο -1,06% και τα 27,90 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόταση για τη διανομή έκτακτου μερίσματος 67,1 εκατ. ευρώ (0,50 ευρώ/μετοχή). Η έγκριση αναμένεται να δοθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 4ης Φεβρουαρίου, με την αποκοπή του δικαιώματος είσπραξης να ακολουθεί στις 24 Μαρτίου. Πτώση στο -1% και τα 8,41 ευρώ σημείωσε και η τιμή της Helleniq Energy.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,09% και 2.887 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών περιορίστηκε στο -0,66% και τα 3,02 ευρώ, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες ως προς το ζήτημα της ΑΜΚ. Απώλειες της τάξης του -1% εμφάνισαν οι τιμές των ΕΧΑΕ και Κρι Κρι. Αντίθετα, η μετοχή της AVAX «πέταξε» στο +3,97% και τα 3,14 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 17ετίας. Στο ιστορικά ρεκόρ των 8 ευρώ επέστρεψε ο τίτλος της Profile, ο οποίος αυξήθηκε στο +1,52% και τα 8,03 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 151,7 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: «Χρυσάφι» 53 δισ. ευρώ για τις Τράπεζες – Διψήφιες αποδόσεις με το… καλημέρα
Σε υψηλό 193 μηνών η Αθήνα
Στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων 193 μηνών ή αλλιώς των τελευταίων 16 ετών εξακολουθεί να βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να διατηρηθεί για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση άνω των 2.200 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης, μ’ αυτό τον τρόπο, ήδη κερδίζει κάτι περισσότερο από +4% μέσα στον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για την παραδοσιακή επιρροή του «January Effect» στην ελληνική αγορά.
Βασικός στυλοβάτης της εξελισσόμενης ανοδικής κίνησης είναι (και πάλι) ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος χθες πέτυχε «φρέσκο» υψηλό 10ετίας (από τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015) στις 2.520 μονάδες.
Μάλιστα, από τις αρχές του έτους η άνοδος του δείκτη υπερβαίνει +9%, με αποτέλεσμα η αθροιστική αξία των 5+2 εισηγμένων τραπεζών (Eurobank, ETE, Πειραιώς, Alpha, Κύπρου, CrediaBank, Optima) να διευρύνεται στα 53 δισ. ευρώ.
Το θετικό αφήγημα της χώρας, οι αισιόδοξες εκθέσεις των αναλυτών, η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και η προοπτική επανάληψης της υψηλής κερδοφορίας και των γενναιόδωρων μερισμάτων συνθέτουν μια ικανοποιητική «μαγιά», αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για τα μειωμένα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αλλά και για το περιορισμένο discount σε σχέση με το εξωτερικό.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, στo υπόλοιπο ταμπλό παρατηρείται μια γενικευμένη στασιμότητα, ως απόρροια της ανάγκης των επενδυτών να αφομοιώσουν τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων. Παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Metlen, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α., δείχνουν για διάφορους λόγους να μην μπορούν προς το παρόν να ακολουθήσουν το ανοδικό κύμα.
Βέβαια, την ίδια στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες συνεχίζουν την αναρρίχηση σε αχαρτογράφητα εδάφη, προσφέροντας μια ικανοποιητική διέξοδο στους αγοραστές. Ενδεικτικά, η Titan Cement φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η ΔΕΗ βρίσκεται στην καλύτερα σημεία από το 2008 και οι εταιρείες του Ομίλου Viohalco «τρυπούν» διαρκώς το ταβάνι τους.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.










