Skip to main content

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές λόγω Ουκρανίας και Κίνας – Κάτω από τα 60 δολάρια το μπρεντ για πρώτη φορά από τον Μάιο

Νέες απώλειες με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Κάτω από τα 60 δολάρια διολίσθησε το πρωί της Τρίτης η τιμή του μπρεντ, για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Ειδικότερα, το μπρεντ υποχωρούσε έως και 1%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,96 δολάρια, διερύνοντας τις απώλειες που έχει καταγράψει μέσα στο 2025. Η τιμή του αμερικανικού αργού, από την άλλη, κυμάνθηκε γύρω στα 56 δολάρια το βαρέλι.

Το κλίμα διαμορφώνει η πλευρά της προσφοράς, που ξεπερναέι τη ζήτηση, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει με ρυθμούς-ρεκόρ και το 2026. Η προοπτική να «πνιγεί» η αγορά στο πετρέλαιο τροφοδοτείται από το νέο κύμα παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και της Αμερικής σε συνδυασμό με τη υποτονική αύξηση της ζήτησης. Ως αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση άσκησε πιέσεις στις τιμές στη διάρκεια του 2025.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στο μεταξύ το κλίμα επηρεάζουν επίσης οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που έχουν λάβει νέα ώθηση το τελευταίο διάστημα. Η προοπτική να διευθετηθεί ο πόλεμος περιορίζει το  γεωπολιτικό premium στο αργό πετρέλαιο.

«Το αργό υποχώρησε καθώς η αγορά στάθμισε τα σημάδια αισιοδοξίας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις προκάλεσαν την ανησυχία ότι θα αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προσφάτως σε δύο ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, επιβαρύνοντας μια ήδη γεμάτη αγορά.

Η Κίνα και η Βενεζουέλα

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ισοσσοπία της αγοράς είναι τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα τροφοδοτώντας περαιτέρω ανησυχίες ότι η παγκόσμια ζήτηση μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει την πρόσφατη αύξηση της προσφοράς, σχολίασε στο Reuters ο αναλυτής Tony Sycamore.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 15 μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχίες ότι η στρατηγική της Κίνας να βασίζεται στις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την ασθενή εγχώρια ζήτηση ενδέχεται να μην αποδίδει. Αυτή η κατάτσαση θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη ζήτηση πετρελαίου από τον μεγαλύτερο αγοραστή αργού στον κόσμο, όπου η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων ήδη επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση πετρελαίου.

Αυτοί οι παράγοντες αντιστάθμισαν τις ανησυχίες σχετικά με την προσφορά μετά την κατάσχεση  πετρελαιοφόρου από τις ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα. Οι αγορές γενικότερα «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά η εκστρατεία πίεσης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βενεζουέλας.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, αλλά όχι στα βενζινάδικα

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.