Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιμένει η νευρικότητα, αποφεύγουν το ρίσκο οι επενδυτές

Nikos Libertas / SOOC

Σε χαμηλό 5μηνο η Πειραιώς - «Μάχη» για το 1,5 ευρώ δίνει η Alpha

Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω πωλητές και αγοραστές δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, αν και οι πρώτοι έχουν αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα στα τελευταία λεπτά.

Το αδύναμο κλίμα στο εξωτερικό και η διορθωτική πορεία των τραπεζών έχουν επισκιάσει το mega – deal στην Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική αγορά εμφανίζεται «μουδιασμένη» κι από την απόφαση του MSCI να μην εντάξει το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.

Κι όλα αυτά, ενώ εντός της ημέρας περιμένουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών, κάτι το οποίο αναμένεται να φέρει εκτόξευση της αξίας των συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,28% και διαμορφώνεται στις 1.417,71 μονάδες, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.421,71 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.415,27 έως 1.425,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 340.000 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Helleniq Energy και Motor Oil δυσκολεύονται να αντιδράσουν μετά το σοκ της έκτακτης φορολογίας. Από εκεί και πέρα, η Πειραιώς υποχωρεί σε νέο χαμηλό 5μηνου, η Alpha Bank δίνει «μάχη» για το 1,5 ευρώ, ενώ ο Titan επιχειρεί να ανακτήσει τα 30 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 5μηνου η Πειραιώς – Απώλειες 14% από τα επίπεδα του placement

Αμετάβλητες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,08% και τις 1.245 μονάδες, παραμένοντας σε απόσταση άνω του 7% σε σχέση με τα φετινά υψηλά (1.349 μονάδες).

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -1,18% και το 1,502 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς κινείται στο -1,03% και τα 3,463 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,20% και τα 2,107 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σταθερή στα 8,08 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 3.445 μονάδες), η μετοχή της Lamda Development διολισθαίνει στο -1,3% και τα 6,5 ευρώ, χάνοντας ό,τι κέρδισε μετά το deal με τον εφοπλιστή Προκοπίου. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ περιορίζονται πέριξ του 1,5%. Helleniq Energy και Motor Oil, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις, επηρεασμένες από τον έκτακτο φόρο στα κέρδη του 2023. Αμετάβλητες είναι και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντίθετα, η μετοχή της Titan Cement προσπαθεί να ανακτήσει τα 30 ευρώ, ενισχυόμενη κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,45% και 2.247 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,8% και πέφτει κάτω των 5 ευρώ. Ideal, Labipharm, ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης αναδιπλώνονται από 1% έως 2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Fourlis και Τεχνικής Ολυμπιακής αυξάνονται κατά 1%, με τις μετοχές των Dimand και Epsilon να κερδίζουν περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστήριο ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ.  

Deals 7,2 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» της Ενέργειας στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα

«Γεμάτη» είναι η σημερινή ημέρα (τελευταία της εβδομάδας) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αποτιμήσει και να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε το mega-deal στην Τέρνα Ενεργειακή, από το οποίο ωφελείται κυρίως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (θα βάλει στα ταμεία ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ), αλλά και οι υπόλοιποι μέτοχοι, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% από τους Άραβες της Masdar.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος MSCI δεν έκανε το χατίρι στην Ελλάδα και δεν ενέταξε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές. Μ’ αυτό τον τρόπο, το Χ.Α. παραμένει στις αναδυόμενες αγορές, όπου είχε υποβαθμιστεί πριν 11 χρόνια, δηλαδή το 2013.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό έχει προκαλέσει η επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας στα περσινά υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων, με τις μετοχές των Motor Oil και Helleniq Energy να αντιδρούν πτωτικά σ’ αυτήν την είδηση.

Μάλιστα, χθες υπήρξαν φήμες για έκτακτη φορολόγηση και στις τράπεζες, κάτι το οποίο εντέλει διαψεύστηκε από πηγές του Μαξίμου. Εάν θυμάστε, αντίστοιχη φημολογία είχε υπάρξει και πέρυσι.

Στάσσης: Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία, το ολικό comeback και το μέρισμα των 95 εκατ. ευρώ

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και την αμφίβολη πορεία μείωσης των επιτοκίων, διαμορφώνουν ένα κλίμα στασιμότητας και χαμηλής επενδυτικής ορατότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, έχοντας αναδιπλώσει κατά 5,5% από τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να κερδίζει περίπου 10% από τις αρχές του έτους.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι 1.400 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, τυχόν απώλεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 – 1.360 μονάδες. Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, δε, παραμένει στις 1.339 μονάδες.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι σήμερα έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών σε FTSE Russell.

Ταυτόχρονα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πριν την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στον «25άρη», παίρνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών, η οποία μαζί με την Optima Bank, θα εισαχθεί στον MID CAP («φεύγουν» Premia και Αλουμύλ).

Πτωτικό γύρισμα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, παρά την πρωινή στασιμότητα στην Ευρώπη, οι πωλητές έχουν πλέον αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα, με τον Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,86% και τις 514 μονάδες. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και ο FTSE MIB στην Ιταλία, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,6%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την πρόσκαιρη υπέρβαση των 5.500 μονάδων, ο S&P 500 δείχνει να σταθεροποιείται κοντά στα ιστορικά υψηλά, ενόσω τα futures δείχνουν ένα οριακό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -10% στην Πειραιώς και τα… απόνερα στα δύο διυλιστήρια

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)