Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Χωνεύει» τα νέα υψηλά – Βουτιά για την Jumbo

INTIME – NEWS

Στην περιοχή των 1.470 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης - Κλείνει το discount η Jumbo

Να αφομοιώσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών επιχειρεί σήμερα (9/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σταθεροποιείται στην περιοχή των 1.470 μονάδων.

Οι επενδυτές σπεύδουν να «χωνέψουν» τα νέα ρεκόρ, ενόσω το κλίμα στην εγχώρια αγορά παραμένει θετικό, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στην ικανοποιητική φετινή απόδοση (+14%).

Την ίδια στιγμή, τα επιχειρηματικά deals και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη στηρίζουν τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, πολλές εκ των οποίων «φιγουράρουν» σε πολυετή υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.472,33 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.473,53 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.470,03 έως 1.476,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η είδηση περί μεταβίβασης πακέτου για το 3% της Jumbo στην τιμή των 27,2 ευρώ ασκεί σημαντικές πιέσεις στη μετοχή, η οποία σπεύδει να κλείσει το discount. Το αποτέλεσμα είναι να κατρακυλά κατά τουλάχιστον 7%, επηρεάζοντας το σύνολο της αγοράς.

Από εκεί και πέρα, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές μεταβολές, ενώ τουλάχιστον στο +1% καθορίζεται η άνοδος για τις Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos πέφτει ελαφρώς κάτω των 39 ευρώ.

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

Σταθερά στα υψηλά 8ετίας οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να διατηρήσει την ανοδική κίνηση, η οποία έχει οδηγήσει στα υψηλά 8ετίας, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο +0,26% και τις 1.279 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,59% και τα 2,046 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,43% και το 1,6275 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,29% και τα 3,80 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής διορθώνει στο -0,37% και τα 8,11 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 3.574 μονάδες), η μετοχή της Jumbo συρρικνώνεται στο -7% και τα 27,90 ευρώ, καθώς οι επενδυτές κλείνουν το discount σε σχέση με την τιμή διάθεσης του 3% του μετοχικού κεφαλαίου (27,2 ευρώ). Μικρότερου βαθμούς πιέσεις ασκούνται και στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία περιορίζεται κατά 1% και αναδιπλώνεται στα 2 ευρώ. Η μετοχή της Mytilineos, δε, πέφτει κατά 0,2% και χάνει οριακά τα 39 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Quest Συμμετοχών – Ελλάκτωρ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται άνω του 1%, ενώ η μετοχή της Autohellas διευρύνεται κατά 0,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 2.377 μονάδες), η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,1% και τα 2,8 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζει και η μετοχή της Lavipharm. Από την άλλη πλευρά, κοντά στο +1% αυξάνονται οι μετοχές των Ideal, EXAE, Intracom Holdings και Κρι Κρι.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,5 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 30άρια σε Titan & Jumbo, το 8άρι στην Εθνική και η καθυστέρηση στην Attica

Πλησιάζουν οι 1.500 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Ακόμα πιο κοντά στον στόχο των 1.500 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει πλέον τις 1.470 μονάδες, φθάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα επίπεδα ρεκόρ των 101 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα συγκυρία φαίνεται ότι είναι άκρως ευνοϊκή για τους αγοραστές, καθώς ο συνδυασμός θετικού κλίματος στο εξωτερικό, ανθεκτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals παρέχει πολύτιμα στηρίγματα στο ταμπλό.

Κάπως έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι +14% μέσα στο 2024, ενώ δεν είναι λίγες οι εισηγμένες, οι οποίες βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να εκτοξεύονται και να φιγουράρουν είτε σε πολυετή υψηλά, είτε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ανάμεσα σ’ αυτές, σίγουρα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την Εθνική, την Eurobank, τη Mytilineos, τη Motor Oil, τη Sarantis, τη Cenergy, τον ΟΠΑΠ, την Coca – Cola, την Jumbo, την Titan Cement, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πολλές άλλες ακόμα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Titan – Jumbo

Ας σημειωθεί ότι σήμερα, μία ημέρα μετά τα ικανοποιητικά μεγέθη για το α’ τρίμηνο του 2024, είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Titan, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ/μετοχή.

Πριν λίγο δε, έγινε γνωστή η πρόθεση της διοίκησης να εισαγάγει σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την αμερικανική θυγατρική Titan Αmerica, παραχωρώντας ένα μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται και η μετοχή της Jumbo, καθώς δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε τη μεταβίβαση πακέτου για το 3% των μετοχών στην τιμή των 27,2 ευρώ. Η συναλλαγή υπολογίζεται σε τουλάχιστον 108 εκατ. ευρώ.

Πωλητής ήταν ο ισχυρός άνδρας της εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει ένα μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου με σημαντικό discount, δεδομένου ότι χθες η μετοχή έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 30 ευρώ.

Σταθερός ο Stoxx 600

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να δώσει το στίγμα της για τη μετέπειτα πορεία των επιτοκίων. Βέβαια, προς το παρόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση χαλάρωση, διατηρώντας τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί κάποια στιγμή μέσα στο 2024 σε σταδιακή μείωση του κόστους χρήματος, όπως ακριβώς προτίθεται να πράξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φέρεται να έχει κυκλώσει ως πιθανή ημερομηνία τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 515 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να παραμένει στις 8.350 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones κινούνται οριακά πτωτικά, πατώντας «φρένο» μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνει ο Μάιος για την πορεία της αγοράς

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)