Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το θετικό κλίμα φέρνει πιο κοντά τις 1.500 μονάδες

INTIME – NEWS

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης οι μετοχές των Titan και Jumbo

Ακόμα πιο κοντά στον στόχο των 1.500 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει πλέον τις 1.470 μονάδες, φθάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα επίπεδα ρεκόρ των 101 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα συγκυρία φαίνεται ότι είναι άκρως ευνοϊκή για τους αγοραστές, καθώς ο συνδυασμός θετικού κλίματος στο εξωτερικό, ανθεκτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals παρέχει πολύτιμα στηρίγματα στο ταμπλό.

Κάπως έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι +14% μέσα στο 2024, ενώ δεν είναι λίγες οι εισηγμένες, οι οποίες βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να εκτοξεύονται και να φιγουράρουν είτε σε πολυετή υψηλά, είτε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ανάμεσα σ’ αυτές, σίγουρα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την Εθνική, την Eurobank, τη Mytilineos, τη Motor Oil, τη Sarantis, τη Cenergy, τον ΟΠΑΠ, την Coca – Cola, την Jumbo, την Titan Cement, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πολλές άλλες ακόμα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 30άρια σε Titan & Jumbo, το 8άρι στην Εθνική και η καθυστέρηση στην Attica

Titan – Jumbo

Ας σημειωθεί ότι σήμερα, μία ημέρα μετά τα ικανοποιητικά μεγέθη για το α’ τρίμηνο του 2024, είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Titan, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να τεθεί και η μετοχή της Jumbo, καθώς χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε τη μεταβίβαση πακέτου για το 3% των μετοχών στην τιμή των 27,2 ευρώ. Η συναλλαγή υπολογίζεται σε τουλάχιστον 108 εκατ. ευρώ.

Πωλητής ήταν ο ισχυρός άνδρας της εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει ένα μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου με σημαντικό discount, δεδομένου ότι χθες η μετοχή έκλεισε στο ιστορικό υψηλό των 30 ευρώ.

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

Η προσοχή στην Αγγλία

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να δώσει το στίγμα της για τη μετέπειτα πορεία των επιτοκίων. Βέβαια, προς το παρόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση χαλάρωση, διατηρώντας τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2024 σε σταδιακή μείωση του κόστους χρήματος, όπως ακριβώς προτίθεται να πράξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φέρεται να έχει κυκλώσει ως πιθανή ημερομηνία τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα θετικό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση, δίνοντας συνέχεια στο θετικό κλίμα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones κινούνται οριακά πτωτικά, πατώντας «φρένο» μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνει ο Μάιος για την πορεία της αγοράς

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)