Skip to main content

Χρηματιστήρια: Θετικά τα πρόσημα σε Αθήνα και Ευρώπη – Κοντά σε ρεκόρ ο FTSE του Λονδίνου

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

1,66% κερδίζει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με θετικό τόνο, μετά από ένα αβέβαιο κλίμα την περασμένη εβδομάδα, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των ασαφών εκτιμήσεων για τα επιτόκια.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 1,66% στις 1.415 μονάδες. Κέρδη για τις τράπεζες.

Στην αναβάθμιση του outlook του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικό από σταθερό προχώρησε η Standard and Poor’s,  διατηρώντας αμετάβλητη τη βαθμίδα «BBB-». Η κίνηση αυτή της S&P, του πρώτου από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην χώρα μας, είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αξιολογήσεις των αξιόχρεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες με ορατό τον κίνδυνο υποβαθμίσεων για ορισμένες από αυτές.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει αυτή της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, με τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται στο πράσινο. Οι μετοχές λιανικής κατέγραψαν κέρδη, αυξημένα κατά 1,5%, ενώ τα αυτοκίνητα έχασαν 1%. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX διαπραγματεύεται στο +0,59%, ενώ ισχυρά κέρδη 1,45% καταγράφει ο FTSE του Λονδίνου.

Ο βρετανικός δείκτης σεημωίσε άνοδο 112 μονάδων ή 1,4% για να διαπραγματευτεί στις 8008 μονάδες με την ελπίδα για επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο δείκτης απέχει μόλις 39 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου του 2023.

Άλμα 17% καταγράφει η Galp Energia, αφού η πορτογαλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα Mopane στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια θα μπορούσε να αποφέρει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ανοδικά κινούνται τα futures της Wall Street, καθώς η Νέα Υόρκη προσπαθεί να βρει τα βήματά  της μετά από το sell off για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ.