Skip to main content

Χρηματιστήριο: 7+6 μετοχές που εξακολουθούν να έχουν διψήφιες αποδόσεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Παρά τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει διορθώσει κατά περίπου 5% από τα υψηλά έτους (1.434 μονάδες), με αποτέλεσμα η φετινή μεταβολή να έχει «ψαλιδιστεί» στα επίπεδα του +6%, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν αρκετές εισηγμένες, οι οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν διψήφιες αποδόσεις μέσα στο 2024.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά για 4ο συνεχόμενο έτος, ενώ μόλις πέρυσι η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη άγγιξε το άκρως εντυπωσιακό +40%. Επομένως, τα περιθώρια για μια περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα.

Τα «7» της υψηλής κεφαλαιοποίηση

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το χρηματιστηριακό ταμπλό στερείται σημαντικών αποδόσεων. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Είναι ενδεικτικό ότι στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, καταγράφονται αποδόσεις έως και άνω του 30%, με τη μετοχή της Sarantis, χαρακτηριστικά, να σημειώνει κέρδη της τάξης του 34% από τις αρχές του έτους.

Η μετοχή της Titan αποτελεί ακόμη μία περίπτωση σημαντικής υπεραπόδοσης, καθώς η εισηγμένη «τρέχει» ένα ράλι άνω του 20% μέσα στο 2024, έχοντας σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας (26 ευρώ). Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά της, παρά τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών, συνεχίζει να προσφέρει ένα +17% στους μετόχους της, παραμένοντας σε μονοψήφια απόσταση (-8,7%) από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Στο μέτωπο των τραπεζών, τρεις από τις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν διψήφιες αποδόσεις μέσα στο 2024, με την Πειραιώς να κερδίζει +16% και τις Eurobank – Εθνική να ακολουθούν στο +12%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι απέχουν από 5% έως 10% σε σχέση με τα φετινά υψηλά. Και φυσικά, έχουμε και τη Helleniq Energy, η οποία «κρατά» τη συνολική μεταβολή του 2024 σταθερά άνω του +10%.

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Από εκεί και πέρα, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» ακούει στο όνομα Κρι – Κρι, με τη μετοχή να διευρύνεται κατά 18% και να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τέλος, στη μικρή κεφαλαιοποίηση, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις μετοχές των Quality & Reliability και Δομική Κρήτης, οι οποίες καταγράφουν άλμα +60% και +40%, αντίστοιχα, σε σχέση με τις αρχές του έτους. Οι μετοχές των Entersoft, Optima Bank και Kυριακούλης ακολουθούν με άνοδο άνω του +30%.

Οι μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με διψήφια απόδοση στο 2024

• Σαράντης +34%
• Τιτάν +21%
• Κρι Κρι +18%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +17%
• Πειραιώς +16%
• Eurobank +12%
• Εθνική +12%
• Helleniq Energy +11%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)