Skip to main content

Wall: Με πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν πτώση, χάνοντας τα κάποια αρχικά κέρδη, ακόμη ένας παράγοντας που άσκησε πιέσεις στην αγορά

Με πτώση έκλεισε η Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις επισκίασαν τα ισχυρά κέρδη της Goldman Sachs, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες ότι η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ο Dow Jones απώλεσε 248,13 μονάδες ή 0,65%, για να κλείσει στις 37.735,11 μονάδες, ακυρώνοντας τα κέρδη άνω του 1% που κατέγραφε στην αρχή της συνεδρίασης. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούνιο. Οι σημερινές απώλειες συνιστούν πισωγύρισμα για το δείκτη, μία πραγματικά απρόσμενη τροπή τη στιγμή που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν στα πρόθυρα να αγγίξει το φράγμα των 40.000 μονάδων.

Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,2% κλείνοντας στις 5.061,82 μονάδες παρότι στην αρχή της συνεδρίασης ενισχυόταν 0,9%. O δείκτης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 5.100, σε χαμηλό περίπου δύο μηνών.

Ο Nasdaq βούλιαξε 1,79% στις 15.885,02 μονάδες, καθώς η Salesforce και άλλες τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν καίριο πλήγμα.

Οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις «έβαλαν πάγο» στην ανάκαμψη της αγοράς στην αρχή της συνεδρίασης. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το 4,6%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι αποδόσεις σημείωσαν άλμα μετά τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ που έδειξαν αύξηση 0,7% το Μάρτιο, στην τελευταία ένδειξη ότι η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από το 0,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές.

Το επενδυτικό κλίμα βάρυνε και η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, στην πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ από ιρανικό έδαφος. Παρότι τα περισσότερα drones και πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, η απειλή αντιποίνων παραμένει. Ο δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στη Wall Street, έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν πτώση, χάνοντας τα κάποια αρχικά κέρδη, ακόμη ένας παράγοντας που άσκησε πιέσεις στην αγορά.

«Ιστορικά, οι γεωπολιτικές κρίσεις προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, όχι όμως μακροπρόθεσμες απώλειες στις αγορές. Στο σημερινό όμως περιβάλλον, ο κίνδυνος μίας παρατεταμένης περιόδου μεταβλητότητας είναι μεγαλύτερος, λαμβάνοντας υπόψη το πληθωριστικό σπιράλ από μία αύξηση των τιμών πετρελαίου που θα μπορούσε να προκύψει από μία κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η Έμιλι Μπόουερσοκ Χιλ, διευθύνουσα σύμβουλος της Bowersock Capital Partners.

O Dow οδηγήθηκε σε πτώση από την Salesforce, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 7% στην είδηση ότι η εταιρεία λογισμικού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης data, Informatica. Από την άλλη, η Goldman Sachs ενισχύθηκε 3% αφότου τα κέρδη πρώτου τριμήνου της ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street.