Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Φρένο» στις απώλειες, αλλά χωρίς να εντυπωσιάζει

Nikos Libertas / SOOC

Στην περιοχή των 1.380 - 1.390 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Χωρίς να εντυπωσιάζει, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να βάλει «φρένο» στις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας και να διασφαλίσει τα στηρίγματα των 1.380 μονάδων.

Η απουσία, ωστόσο, ενός ισχυρού θετικού καταλύτη είναι κάτι παραπάνω από προφανής, ενώ και η επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό δεν αποτελεί «σύμμαχο» στην απόπειρα υπέρβασης της πρόσφατης αναδίπλωσης.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στη στασιμότητα, μην προχωρώντας σε μια πειστική ανοδική κίνηση, αλλά και μην «παραβιάζοντας» τις βασικές στηρίξεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.386,25 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.383,45 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.385,24 έως 1.390,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank ενισχύονται έως και 1,5%, ενώ πέριξ του 1% καθορίζεται η άνοδος για τις Mytilineos – ΔΕΗ – Helleniq Energy. Μίνι ράλι 3% πραγματοποιεί η Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά, πιέσεις έως 2% ασκούνται στην Autohellas.

Μυτιληναίος: Ο άνθρωπος που παράγει το 3% του ΑΕΠ – Το κόλπο… γκρόσο και το όραμα για το αύριο

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως και η υπόλοιπη αγορά, προσπαθεί να επανέλθει σε θετικό έδαφος, αλλά χωρίς να είναι ιδιαίτερα πειστικός. Ως αποτέλεσμα, βρίσκεται στο +0,35% και τις 1.168 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,94% και τα 3,759 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διευρύνεται στο +1,29% και το 1,5735 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στο 1,78 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -0,34% και τα 7,076 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,21% και 3.335 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ διευρύνεται σημαντικά στο +3% και τα 2,55 ευρώ, με τις Quest Συμμετοχών και Helleniq Energy να έπονται άνω του 1%. Πέριξ του 1% διαμορφώνεται η αύξηση για τις Viohalco, Titan, ΔΕΗ και Mytilineos. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas χάνει έως 2%, ενώ οι μετοχές των Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης περιορίζονται κατά τουλάχιστον 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 2.294 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει στο +1,5% και στα 11 ευρώ, επανερχόμενη κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. ΑΒΑΞ και Τεχνική Ολυμπιακή αυξάνονται δυναμικά κατά σχεδόν 2%, με τη μετοχή της Intralot να ακολουθεί στο +0,9%. Αντίθετα, Dimand και Intracom υποχωρούν κατά έως 0,5%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Πετρόπουλος, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να εγκρίνει το μέρισμα (0,8 ευρώ) προς τους μετόχους, με αποτέλεσμα σήμερα να αναρριχάται στο +5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,6 δισ. ευρώ.

«Φρένο» στις απώλειες

Να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 1.380 – 1.400 μονάδων θα προσπαθήσει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν νέους καταλύτες, προκειμένου να ανακόψουν τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών.

Οι αμφιβολίες για την πορεία των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, η οπισθοχώρηση στις αγορές του εξωτερικού και η απουσία «φρέσκων» ειδήσεων στο εσωτερικό αποτελούν τα βασικά «εμπόδια» για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Γι’ αυτό τον λόγο, κάποια νέα επιχειρηματικά deals θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια θετική ατζέντα και να βοηθήσουν αφενός στην επάνοδο των αγοραστών, αφετέρου στην επαναφορά του Γενικού Δείκτη σε τροχιά ανόδου.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι, μακροπρόθεσμα, η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει άκρως ευοίωνη, με τις 1.500 μονάδες να αποτελούν τον μίνιμουμ στόχο για το 2024.

Χρηματιστήριο: «Τρελές» αποδόσεις στις τράπεζες έως και +70%, παρά τη διόρθωση

Αποτελέσματα και… Ηλέκτωρ

Όσον αφορά τις εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας, σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, ενώ θα παρουσιάσει και την ετήσια έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

Αύριο, δε, είναι η μεγάλη ημέρα για τη ΔΕΗ και τη Fourlis, οι οποίες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη για το 12μηνο του 2023. Την Πέμπτη (11/4) θα ακολουθήσουν και οι ΑΔΜΗΕ – Ευρωσύμβουλοι.

Από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ ετοιμάζεται να επισφραγίσει τη συμφωνία πώλησης της Ηλέκτωρ στον Όμιλο Motor Oil, ο οποίος συνεχίζει την επέκταση στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της «N», αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (Due Diligence), με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day της ΔΕΗ, η αντοχή της Εθνικής και ο μυστηριώδης αγοραστής στη CPI

Επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι το σενάριο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο δύσκολα επιδέχεται αμφισβήτησης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,17% και τις 507 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,44%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,46% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,38%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,04%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)