Skip to main content

Wall: Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες, παρά την σημερινή ανάκαμψη

REUTERS/Brendan McDermid

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι υψηλότερες αποδόσεις άσκησαν πιέσεις στις μετοχές

Aνέκαμψαν οι μετοχές στη Wall Street από τις απώλειες της Πέμπτης, που ήταν οι χειρότερες σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους για τον Dow Jones, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,11%, στις 5.204,34 μονάδες, ενώ ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 307,06 μονάδων ή 0,8% κλείνοντας στις 38.909,04 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,24% τερματίζοντας στις 16.248,52 μονάδες. Ωστόσο, παρά την ανάκαμψη της Παρασκευής, και οι τρεις δείκτες παρουσίασαν απώλειες στην εβδομάδα.

Οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν ωστόσο μετά τα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου, που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 303.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική αντί για 200.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,1% σε ετήσια, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Οι επενδυτές προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επιθυμία τους για μία ισχυρή οικονομία για να τροφοδοτήσουν την περαιτέρω αύξηση των εταιρικών κερδών και μία ασθενέστερης αγοράς εργασίας που θα δώσει στην Fed το πράσινο φως για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Οι αγορές βρίσκονται, δικαιολογημένως, σε σύγχυση, όμως οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και ότι επ΄ουδενί η οικονομία βρίσκεται κοντά σε ύφεση», ανέφερε ο Τζέιμι Κοξ, εταίρος της Harris Financial Group.

O Dow βούλιαξε περίπου 530 μονάδες ή 1,35% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στην χειρότερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2023 και στην τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών. Η άνοδος των τιμών πετρελαίου και τα «επιθετικά» σχόλια αξιωματούχων της Fed, όπως ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι, ήταν πίσω από την πτώση.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι υψηλότερες αποδόσεις άσκησαν πιέσεις στις μετοχές. Ο Dow καθοδήγησε σε πτώση και τους τρεις βασικούς δείκτες αυτή την εβδομάδα, με απώλειες 2,27%, στην χειρότερη εβδομάδα του 2024. Ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν 0.95% και 0,8% αντίστοιχα.