Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκαμψης, μετά τις μεγάλες απώλειες

EUROKINISI

Ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει άνω των 1.390 μονάδων.

Στην ομαλότητα επιχειρεί να επιστρέψει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να αντιδρούν στην πρόσφατη «βουτιά» και να επαναφέρουν την ελληνική αγορά στα επίπεδα των 1.390 μονάδων.

Παρότι, μέχρι στιγμής, η ανοδική κίνηση δεν εμπνέει σιγουριά, η ανακοπή των αρνητικών τάσεων είναι άκρως καλοδεχούμενη, με τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων να λειτουργούν αποτελεσματικά για ακόμη μία φορά.

Βέβαια, είναι πρόδηλο ότι η Λεωφόρος Αθηνών χρειάζεται ορισμένους νέους καταλύτες, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική κίνηση και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 1.391,05 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.383 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (1.383,67 έως 1.394,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Alpha Bank ανακάμπτει στο +2% και πλησιάζει εκ νέου το 1,60 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι ΟΠΑΠ – Πειραιώς, ενώ στα 2,5 ευρώ επιστρέφει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία πιέστηκε σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν διορθώσει κατά τουλάχιστον 10%

Comeback για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να αφήσει πίσω τις απώλειες των προηγούμενων ημερών (διόρθωση 8% από τα υψηλά έτους), με αποτέλεσμα να ενισχύεται στο +0,87% και τις 1.173 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται δυναμικά στο +1,92% και το 1,59 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,91% και τα 3,754 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,87% και το 1,792 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο +0,31% και τα 7,106 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,64% και 3.350 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διευρύνεται στο +1,3% και τα 16,3 ευρώ, ενώ άνω του 1% καθορίζεται η άνοδος και για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Aegean. Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Viohalco και Sarantis ενισχύονται κατά 0,9%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Motor Oil, η οποία κινείται στο +0,3% και τα 27 ευρώ, μετά την ανακοίνωση των ανθεκτικών μεγεθών του 2023 αλλά και του υψηλότερου μερίσματος. Η Quest, από την πλευρά της, η οποία πέτυχε τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ αλλά δεν ανακοίνωσε το ύψος του φετινού μερίσματος, είναι αμετάβλητη στα 5,68 ευρώ. Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ – Jumbo – Cenergy χάνουν έως -0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,55% και 2.306 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει θετικά στο +2,3% και τα 2,6 ευρώ, περιορίζοντας ελαφρώς τις μεγάλες απώλειες του 2024. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Fourlis, Ideal, Premia, ΑΒΑΞ, ΕΥΑΘ και Intracom. Αντίθετα, οι μετοχές των Intralot και Epsilon περιορίζονται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 14 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,9 δισ. ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης

Να βγάλει μια πρώτη αντίδραση, μετά τις απώλειες των 47 μονάδων στο τελευταίο εξαήμερο (από 21/3), επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει «μάχη» για να επιστρέψει στα ψυχολογικά όρια των 1.400 μονάδων.

Η αποτελεσματική υπεράσπιση των βασικών στηρίξεων των 1.380 μονάδων, όπως συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση (3/4), αναμφίβολα δημιουργεί ένα πρώτο σημείο εκκίνησης για την αγοραστική αντεπίθεση, ενισχύοντας την εκτίμηση για τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της καθοδικής πορείας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης στο άμεσο μέλλον -ένα σενάριο, το οποίο θα δοκιμάσει τα κεκτημένα του α’ τριμήνου του 2024.

Ανδριόπουλος: Ο «βασιλιάς» του real estate που ξεκίνησε από τα… McDonald’s

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Χρηματιστήριο χρειάζεται νέους θετικούς καταλύτες, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα και την υπεραπόδοση της οικονομίας. Κάτι το οποίο αντανακλάται στην -εδώ και αρκετές εβδομάδες- αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Ορισμένα νέα επιχειρηματικά deals, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε ανοδική τροχιά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει το…. παραμικρό, με την τάση να παραμένει θετική και τον στόχο των 1.500 μονάδων να διατηρείται επί τάπητος.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -12% στην Πειραιώς και το κόντρα… ράλι στην Optima

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες δείχνουν να έχουν «κατεβάσει» ρυθμούς, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ του Μαρτίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,11% και τις 510 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,02%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,25%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την τριήμερη πτώση, τα προσυμβόλαια του Dow Jones ανακάμπτουν κατά 80 μονάδες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)