Skip to main content

Wall: Πτώση για τον Dow Jones και τον S&P 500 την πρώτη μέρα του β’ τριμήνου

REUTERS/Andrew Kelly

Το πρώτο τρίμηνο αποδείχθηκε άκρως εντυπωσιακό και για τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες

Με πτώση έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση, την πρώτη ημέρα του δεύτερου τριμήνου, με τους traders να εστιάζουν στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι στην αμερικανική αγορά μετοχών μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα.

Ο Dow υποχώρησε 240,52 μονάδες ή 0,60%, για να κλείσει στις 39.566,85 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,20% για να κλείσει στις 5.243,77 μονάδες. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε με μικρή άνοδο 0,11% στις 16.396,83 μονάδες.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους καθώς και στο πόσο γρήγορα οι κεντρικοί τραπεζίτες θα επιτύχουν το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός υψηλότερα του στόχου.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια», ανέφερε ο Πάουελ. «Η οικονομία είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή, όπως και η αγορά εργασίας. Και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Μπορούμε και θα είμαστε προσεκτικοί ως προς τις αποφάσεις μας, επειδή μπορούμε».

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν σήμνερα καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του Πάουελ αλλά και να αποκωδικοποιήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από 11 μονάδες στο 4,30%.

Στην άνοδο των αποδόσεων συνέβαλε και το γεγονός ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ ανέκαμψε το Μάρτιο για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2022, ενώ αυξήθηκε το κόστος πρώτων υλών.

Εντυπωσιακό το πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο αποδείχθηκε άκρως εντυπωσιακό και για τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες: Ο S&P 500 ενισχύθηκε 10,2%, στην καλύτερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 2019, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 5,6% και ο Nasdaq 9,1%.

Ο Μάρτιος ήταν επίσης ο πέμπτος διαδοχικός μήνας ανόδου για τη Wall Street. Τόσο τα μηνιαία όσο και τριμηνιαία κέρδη έφεραν τον Dow σε απόσταση αναπνοής από το φράγμα των 40.000 μονάδων.

«Η αγορά είναι υπεραγορασμένη πάντως αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε μία διόρθωση και υπό αυτή την έννοια θα δούμε ξανά τις αρκούδες να βγαίνουν χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πόσο βαθιά θα είναι αυτή η διόρθωση», ανέφερε ο Κουίνσι Κρόσμπι, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

«Η αγορά χρειάζεται διόρθωση προκειμένου να δούμε περισσότερο χρήμα να ρέει από αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής.

Οι μετοχές των κορυφαίων τεχνολογικών παρουσίασαν σήμερα μεικτή εικόνα, με την Apple να υποχωρεί και τη Microsoft να κινείται ανοδικά. Η FedEx βούλιαξε ωστόσο καθώς το συμβόλαιό της με την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ θα λήξει στα τέλη Σεπτεμβρίου.