Skip to main content

Κλειδώνει η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή

Προχωρημένες οι συζητήσεις της ΓΕΚ Τέρνα με το fund Masdar - Στην τελική ευθεία το deal

Θέμα λίγων εβδομάδων δείχνει να είναι η ανακοίνωση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή από τη ΓΕΚ Τέρνα μια κίνηση που θα φέρει σημαντική ρευστότητα στον κατασκευαστικό – ενεργειακό Όμιλο για τις επόμενες επενδύσεις του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις με το fund Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και, εκτός απρόοπτου πάντα, η αγοραπωλησία θα πραγματοποιηθεί.

Το επενδυτικό κεφάλαιο θα αγοράσει αρχικά τη συμμετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (37,30%), της Atale (5,98%) και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, Γιώργου Περιστέρη (11,06%) στην Τέρνα Ενεργειακή. Αναφορικά με το ποσοστό του κ. Περιστέρη αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα αποχωρήσει εντελώς από την Τέρνα Ενεργειακή ή αν θα διατηρήσει τμήμα της συμμετοχής του.

Η δημόσια πρόταση

Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση, όπως άλλωστε θα είναι επιβεβλημένο, καθώς οι μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% κατέχουν το 45,66% της Τέρνα Ενεργειακή.

Εφόσον η εν λόγω αγοραπωλησία γίνει (μέχρι να μπουν οι υπογραφές τίποτα δεν είναι σίγουρο τονίζεται πάντα από τους ενδιαφερόμενους) θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει στην χώρα. Η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο κινείται στην περιοχή των 2,1 δις. ευρώ (χθεσινό κλείσιμο).

«Ενδιαφέρον από μεγάλους διεθνείς επενδυτές»

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα δεν έχει διαψεύσει τις σχετικές με την πώληση της Ενεργειακής πληροφορίες.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθεί συγκεκριμένα στις συζητήσεις με το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Έχει επαναλάβει πρόσφατα ότι η Τέρνα Ενεργειακή «αποτελεί διαχρονικά αποδέκτη σημαντικού ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς επενδυτές» καθώς και ότι «το ενδιαφέρον αυτό κάθε φορά αξιολογείται».

Πρωταγωνιστής στην παραγωγή καθαρής ενέργειας

Η Τέρνα Ενεργειακή πρωταγωνιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και η ανάπτυξή της εξελίσσεται με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 6 GW μέχρι το 2029.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται το πως θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα μπουν στα ταμεία του ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα. Δεν είναι λίγα πάντως τα project που έχει σε εξέλιξη και αναμένει να κλείσουν.

Το ωριμότερο είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το μόνο ζήτημα που απομένει να κλείσει είναι η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα νέα διόδια που θα εφαρμοστούν στον αυτοκινητόδρομο.

Η ΓΕΚ Τέρνα έχει πλειοδοτήσει επίσης στο διαγωνισμό για τη νέα παραχώρησης της Αττικής Οδού και το διάστημα αυτό αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της προσφυγής της κοινοπραξίας με την δεύτερη καλύτερη προσφορά, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση υπογραφής της σύμβασης.

Σημαντικά κεφάλαια θα χρειασθεί η ΓΕΚ Τέρνα και για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου, η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει. Στο έργo αυτό συμμετέχει με 49% με το 51% να ανήκει στην Hard Rock.