Skip to main content

H Fed έστειλε σε νέο ιστορικό ρεκόρ τους δείκτες της Wall Street

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σηματοδότησε ότι εξακολουθεί να βλέπει τρεις επιτοκιακές μειώσεις έως τα τέλη του έτους

Σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές στη Wall Street με το δείκτη S&P 500 να ξεπερνά το επίπεδο των 5.200 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, αφότου η Fed άφησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών αλλά διατήρησε τις προσδοκίες για τρεις επιτοκιακές μειώσεις φέτος. Σε νέα ιστορικά υψηλά και οι δύο άλλοι δείκτες Dow Jones και Nasdaq.

Ο δείκτης ενισχύθηκε 0,89%, ξεπερνώντας τις 5.200 μονάδες για να κλείσει στο επίπεδο ρεκόρ των 5.224,62 μονάδων, ενώ και ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,25% κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 16.369,41 μονάδων. Ο Dow Jones προσέθεσε 401,37 μονάδες ή 1,03%, κλείνοντας στις 39.512,13 μονάδες που είναι επίσης επίπεδο ρεκόρ.

Αμετάβλητα σε υψηλό περίπου 23 ετών και στο εύρος 5,25-5,5% τα επιτόκια

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σηματοδότησε ότι εξακολουθεί να βλέπει τρεις επιτοκιακές μειώσεις έως τα τέλη του έτους, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, για να προχωρήσει σε αυτές, η κεντρική τράπεζα είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά.

Fed: Σήμα για 3 μειώσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά

Πριν από τη συνεδρίαση, ορισμένοι επενδυτές είχαν εκδηλώσει ανησυχίες ότι τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Φέντεραλ Ριζέρβ σε λιγότερες επιτοκιακές μειώσεις φέτος.

«Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν που άκουσαν για τρεις επιτοκιακές μειώσεις φέτος, γεγονός που στήριξε τις αγορές και έδωσε ώθηση στην τάση ανάληψης ρίσκου», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ράσελ της TradeStation.

Oι μετοχές του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κινήθηκαν υψηλότερα μετά την απόφαση της Fed με την ελπίδα ότι οι επιτοκιακές μειώσεις φέτος θα διατηρήσουν την κεκτημένη ταχύτητα της αμερικανικής οικονομίας. Η μετοχή της American Express ενισχύθηκε περισσότερο από 2%.

Σε άνοδο και οι μετοχές των κορυφαίων τεχνολογικών – Alphabet, Amazon, Microsoft και Nvidia ενισχύθηκαν 1%, ενώ η Meta Platforms σημείωσε κέρδη 2%. Κέρδη 1% και 2% αντίστοιχα παρουσίασαν και οι Apple και Tesla.