Skip to main content

Fed: Σήμα για 3 μειώσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά

REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo/File Photo

Αμετάβλητα σε υψηλό περίπου 23 ετών και στο εύρος 5,25-5,5% τα επιτόκια - Πλησιάζουν όμως οι μειώσεις

Αμετάβλητα -σε υψηλό 23 ετών και στο εύρος 5,25-5,5%- διατήρησε κατά την πέμπτη συνεδρίασή της,, τα επιτόκιά της η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) ενώ προβλέπει τρεις μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων έκαστη στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Το σήμα αυτό που έστειλε για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης της πολιτικής της έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και από τη Wall Street, που αργά το βράδυ της Πέμπτης όδευε προς νέο ρεκόρ.

Για το 2025 η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της Fed προβλέπει ακόμη τρεις μειώσεις επιτοκίων – αντί για τέσσερις που προέβλεπε μέχρι πρότινος – ώστε τα επιτόκια να υποχωρήσουν στο επίπεδο του 3,9%.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Παράλληλα, αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος της αμερικανικής οικονομίας στο 2,1% έναντι 1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Δεκέμβριο.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της Fed Tζερόμ Πάουελ επανέλαβε τις επισημάνσεις που έχουν κάνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τους τελευταίους δύο μήνες, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται προς το στόχο του 2% προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Το μονοπάτι είναι αβέβαιο, ανέφερε, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα.

Γιατί η Fed δεν μειώνει ακόμη τα επιτόκια

Η πορεία του πληθωρισμού

Όσον αφορά τις μετρήσεις του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο Πάουελ επισήμανε: «Δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στις μετρήσεις των δύο τελευταίων μηνών αλλά δεν θα τις αγνοήσουμε, επισήμανε.

«Η ισχυρή απασχόληση δεν θα ήταν από μόνη της επαρκής λόγος για να αναβάλλουμε μειώσεις επιτοκίων» είπε ακόμα.

Σημειώνεται ότι, οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τον πληθωρισμό μετακινήθηκαν προς τα πάνω και διαπιστώνουν πλέον περισσότερους κινδύνους από ό,τι προηγουμένως.