Skip to main content

Χρηματιστήριο: Βγάζουν αντίδραση οι αγοραστές – Οι τέσσερις μετοχές που ξεχωρίζουν

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 1%.

Βελτιωμένο είναι σήμερα (20/3) το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών συνδράμει στην πειστική επιστροφή των αγοραστών.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά ανακτά ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής οπισθοχώρησης, παρά το γεγονός ότι το… μούδιασμα από τις εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan εξακολουθεί να επηρεάζει βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, τα κυοφορούμενα εταιρικά deals και οι γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων συνιστούν το κατάλληλο «βάλσαμο», παρέχοντας επιλεκτικά στηρίγματα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι απόψε περιμένουμε και την απόφαση της Federal Reserve για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων, με τους αναλυτές να εμφανίζονται βέβαιοι για την περαιτέρω αναβολή της πρώτης χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 0,94% και διαμορφώνεται στις 1.416,60 μονάδες, κερδίζοντας 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.403,47 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.402,44 έως 1.417,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας ξεχωρίζουν στο +3% και στο +2%, αντίστοιχα, με τη δεύτερη μάλιστα να αναρριχάται στη Νο.2 θέση των πολυτιμότερων εισηγμένων. Στα υπόλοιπα blue chips, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1,5%.

Ο… πρακτικάριος που φεύγει με κέρδος 55% από την Entersoft

Στο +1,5% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των αγοραστών, καθώς σκαρφαλώνει στο +1,52% και τις 1.220 μονάδες, αφήνοντας πίσω την πρόσφατη στασιμότητα.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται δυναμικά στο +3,17% και τα 3,906 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +1,97% και τα 7,444 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,72% και το 1,7015 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,42% και το 1,8075 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,06% και 3.414 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διευρύνεται κατά 2,5% και υπερβαίνει τα 16,5 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο +1,4% και τα 17,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Autohellas, Titan, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Mytilineos ενισχύονται κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης διορθώνει κατά 1%, ενώ η μετοχή της Lamda Development αναδιπλώνεται κατά 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.402 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +2,4% και τα 5,4 ευρώ, προσπαθώντας να ανακάμψει από το -6% του τελευταίου 30ημέρου. Η μετοχή της ΑΒΑΞ ακολουθεί στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ διολισθαίνει στο -2% και τα 27,1 ευρώ. Παράλληλα, οι μετοχές των Epsilon, Profile και Αλουμύλ χάνουν από τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ανατροπή στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων – Ποια τράπεζα σκαρφάλωσε στο Νο.2

Ψυχραιμία…

Ελαφρώς… πειραγμένη είναι η επενδυτική ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ψυχρολουσία από Moody’s και JP Morgan έχει εν μέρει επιβαρύνει το κλίμα, σε συνδυασμό με τη στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της Federal Reserve.

Ο Moody’s τελικά δεν έκανε τη χάρη στην Ελλάδα και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας (Ba1), η οποία παραμένει ένα σκαλί κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, με την πολυπόθητη επιστροφή στο investment grade να αναβάλλεται τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan, σε χθεσινή της έκθεση, υποστήριξε ότι το Χρηματιστήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση στις ώριμες αγορές και επομένως, «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη».

Αυτές οι δύο εξελίξεις, αναμφίβολα, έχουν προκαλέσει μια… παγωμάρα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Την ίδια στιγμή, οι ισχυρές αποδόσεις του Γενικού Δείκτη στο 2024 (+9%) αλλά και στο 12μηνο (30%) παρέχουν την ευκαιρία για… πωλήσεις, με τους traders να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών.

«Με τα παραπάνω δεδομένα, η κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 1.430 μονάδες πιθανότατα ετεροχρονίζεται, με το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης της στήριξης της περιοχής των 1370-79 μονάδων να είναι πιθανό» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο καθιερωμένο report του.

Δεν αναιρείται το θετικό story

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όλα αυτά επ’ ουδενί αναιρούν το θετικό μακροοικονομικό story, το οποίο παραμένει ισχυρό. Άλλωστε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, το ανοδικό σκέλος της τρέχουσας bull market αναμένεται να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.550 – 1.609 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, οι μερισματικές διανομές φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν οι ανακοινώσεις από τις τέσσερις τράπεζες, τη ΔΕΗ κ.α. Ταυτόχρονα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals εξακολουθούν να «ταΐζουν» την αγορά και φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια για νέα placements από επιλεγμένες μετοχές.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διψήφια διόρθωση στη Mytilineos και η βουτιά 40% στην Cairo

Σήμερα η απόφαση της Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, όλη η προσοχή είναι εστιασμένη στη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία στις 20.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινώσει τη νέα απόφαση για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% για ακόμη μία φορά, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός.

Κι αυτό, εύλογα, θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο των προβλέψεων για την πορεία χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Με βάση τις προβλέψεις της αγοράς, η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα τον Ιούνιο. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για ακόμη μεγαλύτερη χρονική περίοδο, προς απογοήτευση των επενδυτών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 505 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,50%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)