Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Μουδιασμένη» η αγορά, σε δοκιμασία οι 1.400 μονάδες

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Moody's και JP Morgan έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα, ενόσω οι διεθνείς αγορές περιμένουν τη Fed.

Αντιμέτωπο με νέες ρευστοποιήσεις είναι πιθανό να βρεθεί (και) σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ψυχρολουσία από Moody’s και JP Morgan έχει εν μέρει επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία, σε συνδυασμό με τη στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της Federal Reserve.

Ο Moody’s τελικά δεν έκανε τη χάρη στην Ελλάδα και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας (Ba1), η οποία παραμένει ένα σκαλί κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, με την πολυπόθητη επιστροφή στο investment grade να αναβάλλεται τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan, σε χθεσινή της έκθεση, υποστήριξε ότι το Χρηματιστήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση στις ώριμες αγορές και επομένως, «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη».

Αυτές οι δύο εξελίξεις, αναμφίβολα, έχουν προκαλέσει μια… παγωμάρα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση (19/3), με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 1,3% και να επιστρέφει στα στηρίγματα των 1.400 μονάδων.

Ευκαιρία για… πωλήσεις

Για σήμερα (20/3), μάλιστα, δεν αποκλείεται οι ρευστοποιήσεις να συνεχιστούν, θέτοντας σε κίνδυνο το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και ενεργοποιώντας τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρές αποδόσεις του Γενικού Δείκτη στο 2024 (+9%) αλλά και στο 12μηνο (30%) δίνουν το… περιθώριο για αρκετές πωλήσεις, με τους traders να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών.

«Με τα παραπάνω δεδομένα, η κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 1.430 μονάδες πιθανότατα ετεροχρονίζεται, με το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης της στήριξης της περιοχής των 1370-79 μονάδων να είναι πιθανό» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο καθιερωμένο report του.

Ο… πρακτικάριος που φεύγει με κέρδος 55% από την Entersoft

Δεν αναιρείται το θετικό story

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όλα αυτά επ’ ουδενί αναιρούν το θετικό μακροοικονομικό story, το οποίο παραμένει ισχυρό. Άλλωστε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, το ανοδικό σκέλος της τρέχουσας bull market αναμένεται να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.550 – 1.609 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, οι μερισματικές διανομές φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ εκκρεμούν οι ανακοινώσεις από τις τέσσερις τράπεζες, τη ΔΕΗ κ.α. Ταυτόχρονα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals εξακολουθούν να «ταΐζουν» την αγορά και φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια για νέα placements σε επιλεγμένες μετοχές.

Το βλέμμα στη Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, όλη η προσοχή είναι εστιασμένη στη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία στις 20.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινώσει τη νέα απόφαση για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% για ακόμη μία φορά, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός.

Κι αυτό, εύλογα, θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο των προβλέψεων για την πορεία χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Με βάση τις προβλέψεις της αγοράς, η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα τον Ιούνιο. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για ακόμη μεγαλύτερη χρονική περίοδο, προς απογοήτευση των επενδυτών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διψήφια διόρθωση στη Mytilineos και η βουτιά 40% στην Cairo

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures στη Wall Street είναι σχεδόν αμετάβλητα, με τους traders να τηρούν στάση αναμονής. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, τα προσυμβόλαια δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στην Ασία, τέλος, μετά την πρώτη αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, ο Nikkei 225 επέστρεψε άνω των 40.000 μονάδων. Ο Χανγκ Σενγκ, δε, απορρόφησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,2%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)