Skip to main content

Τα νέα «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο Αθηνών/Intime News

Τα εταιρικά deals τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου γύρου δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι αναζητά ορισμένα φρέσκα… καύσιμα. Και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για νέες αγοραστικές τοποθετήσεις εκ μέρους των επενδυτών.

Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράφηκε μια πρόσκαιρη αναδίπλωση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα κάτω των 1.400 μονάδων, αλλά τα σενάρια για νέες συμφωνίες έσπευσαν να παράσχουν την κατάλληλη στήριξη και να επαναφέρουν την εγχώρια αγορά σε τροχιά σύγκλισης με τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 1.434 μονάδων.

Και μην ξεχνάμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών ήδη μετρά κέρδη άνω του 9% από τις αρχές του έτους, με την απόδοση στο 12μηνο να ξεπερνά σταθερά το 30%. Όλα αυτά, φυσικά, δικαιολογούν τις παροδικές προσπάθειες αφομοίωσης, καθώς η αγορά χρειάζεται ορισμένες ανάσες… εκτόνωσης, ιδίως από την στιγμή που προηγήθηκε και η… χωρίς discount απορρόφηση της προσφοράς για το 27% των μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή, το «περίμενε» του Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανό να εντείνει τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς, δεδομένου ότι αρκετοί επενδυτές είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, κάτι το οποίο εντέλει δεν έγινε, με το επόμενο report να είναι προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο.

Με αυξημένη ρευστότητα

Από την άλλη πλευρά, και ενόσω η αγορά φαίνεται ότι σταδιακά προεξοφλεί το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή, οι αναλυτές περιμένουν ότι η τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των βασικών μετόχων (δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Γιώργου Περιστέρα), και του fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα τροφοδοτήσει με πλεονάζουσα ρευστότητα τους επενδυτές, η οποία λογικά θα επιστρέψει στο ταμπλό.

Ταυτόχρονα, εφόσον επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται για την αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακή, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ένα συνολικό re-rating στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, όπως ακριβώς συνέβη πρόσφατα και με τις τεχνολογικές μετοχές, στον απόηχο της mega συμφωνίας πώλησης της Entersoft στο επενδυτικό σχήμα υπό την Olympia Group.

H αγορά, παράλληλα, μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους περιμένει μια σειρά κρίσιμων εξελίξεων, όπως είναι για παράδειγμα η εισαγωγή των Noval Properties – Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, αλλά και η επιτάχυνση των εξελίξεων στο μέτωπο της Attica Bank, η οποία αποτελεί το επόμενο «στοίχημα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μαζί, φυσικά, με την πώληση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική Τράπεζα).

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την πιθανότητα για ορισμένα νέα placements, καθώς οι αισθητά βελτιωμένες αποτιμήσεις στο ταμπλό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα των επενδυτών και τις πιέσεις για ενίσχυση της μετοχικής διασποράς εν μέσω της συντονισμένης προσπάθειας για επαναφορά στις ώριμες αγορές, ωθούν τις διοικήσεις αρκετών εισηγμένων στην εξέταση όλων των σχετικών σεναρίων. Ενδεικτικά, η Fourlis έχει ήδη αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την παραχώρηση ενός μειοψηφικού ποσοστού στην Trade Estates, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί στις εταιρείες του Ομίλου Στασινόπουλου, στην Attica Group, στην Helleniq Energy κ.α.

Όσον αφορά, τώρα, την τρέχουσα εβδομάδα, η οποία θα έχει τέσσερις συνεδριάσεις -και όχι πέντε-, η προσοχή αναμένεται να εστιάσει στα νέα εταιρικά αποτελέσματα για το 12μηνο του 2023 (Μοτοδυναμική, Austriacard, EpsiloNet), αλλά και στη σημερινή αποκοπή του έκτακτου μερίσματος του 0,60 ευρώ/μετοχή (μικτό ποσό) στην Jumbo. «Οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας, οι οποίες αποτυπώνονται στην προοπτική γενναιόδωρων μερισμάτων, συντηρούν θεμελιωδώς την εν κινήσει bull market. Η επίτευξη μιας νέας χρονιάς-ρεκόρ σε επίπεδο bottom line των εισηγμένων παραμένει στο τραπέζι» σχολιάζει σχετικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

«Χώνεψη» στις τράπεζες

Στο μεταξύ, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διάθεσης του 27% στην Τρ. Πειραιώς, η αγορά φαίνεται ότι σταδιακά απαγκιστρώνεται και ανεξαρτητοποιείται από τις διαθέσεις του τραπεζικού τομέα, ο οποίος -έπειτα από ένα ράλι 15% μέσα στο 2024 και 44% μέσα στο 12μηνο- δείχνει πρόθυμος να αφομοιώσει ένα μέρος των ισχυρών κεκτημένων, παραχωρώντας τα ηνία της αγοράς στα υπόλοιπα blue chips.

Αυτό, βέβαια, επ’ ουδενί αλλάζει το ευοίωνο μακροοικονομικό story του κλάδου, το οποίο αντανακλάται στις θετικές προοπτικές για την κερδοφορία, στην επικείμενη διανομή μερισμάτων για το 2024, αλλά και στα πρόσφατα πολυετή υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Jefferies σπεύδει να επιβεβαιώσει τη σύσταση «buy», δίνοντας τιμή στόχο 5,20 ευρώ στην Τρ. Πειραιώς, 2,55 ευρώ στην Alpha Bank, 2,25 ευρώ στην Eurobank και 10,20 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Συνολικά, επομένως, οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων, εξακολουθούν να είναι θετικές, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η JP Morgan. Σε πρόσφατο report, η αμερικανική τράπεζα δηλώνει «overweight» για τις ελληνικές μετοχές, εξηγώντας ότι -παρά το μέχρι στιγμής ράλι- εξακολουθούν να διαθέτουν discount έναντι των ευρωπαϊκών τίτλων (στο 7,3x το P/E για τον MSCI Greece). Και φυσικά, το μεγάλο πλεονέκτημα αφορά τη σταθερή υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Τα μέχρι στιγμής μερίσματα των blue chips για το 2024

• Coca Cola: 0,93 ευρώ/μετοχή (346,8 εκατ. ευρώ)
• ΟΠΑΠ 0,85 ευρώ/μετοχή (314,5 εκατ. ευρώ)
• ΟΤΕ: 0,71 ευρώ/μετοχή (296,7 εκατ. ευρώ)
• Μytilineos: 1,50 ευρώ/μετοχή (214,3 εκατ. ευρώ)
• Helleniq Energy: 0,60 ευρώ/μετοχή (183,3 εκατ. ευρώ)
• Jumbo: 0,6 ευρώ/μετοχή (81,6 εκατ. ευρώ)
• Aegean 0,75 ευρώ/μετοχή (67,6 εκατ. ευρώ)
• Titan 0,85 ευρώ/μετοχή (66,5 εκατ. ευρώ
• Autohellas 0,70 ευρώ/μετοχή (34 εκατ. ευρώ)
• Cenergy 0,08 ευρώ/μετοχή (15,2 εκατ. ευρώ)
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 0,04 ευρώ/μετοχή (15 εκατ. ευρώ)
• Σαράντης 0,22 ευρώ/μετοχή (14,7 εκατ. ευρώ)

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)