Skip to main content

Αγορές: Σαν να μην… υπήρξαν υψηλά επιτόκια

REUTERS/Brendan McDermid

H αποκλιμάκωση των υψηλών επιτοκίων θα είναι εμφανώς πιο αργή και σταδιακή σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σαν να μην υπήρξαν ποτέ τα υψηλά επιτόκια συμπεριφέρονται πλέον οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα – ρεκόρ, παρά τον ομολογουμένως επίμονο χαρακτήρα του πληθωρισμού και την εν μέρει βεβαιότητα ότι η πορεία χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής θα κινηθεί με ρυθμούς… χελώνας.

Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη (7/3) να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον προσεχή Ιούνιο, αλλά είναι σαφές ότι η αποκλιμάκωση των υψηλών επιτοκίων θα είναι εμφανώς πιο αργή και σταδιακή σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το ίδιο φαίνεται εν πολλοίς να ισχύει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η αβεβαιότητα γύρω από τον χρόνο και ρυθμό άρσης των σφιχτών πιστωτικών συνθηκών παραμένει μεγάλη, παρότι η Federal Reserve παραδέχεται ότι βρίσκεται κοντά στην πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2020.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι πρόσφατες παρεμβάσεις των Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan) και Ντέιβιντ Σόλομον (Goldman Sachs), οι οποίοι προειδοποίησαν ότι οι αγορές «τρέχουν» γρηγορότερα από τον… εαυτό τους.

Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα στις μικρές και μεσαίες αμερικανικές τράπεζες προκαλούν νέο «πονοκέφαλο», με τους αναλυτές να μην αποκλείουν τον κίνδυνο ενός νέου γύρου κατάρρευσης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πριν έναν χρόνο με τη χρεοκοπία των Signature Bank – Silicon Valley Bank.

Το ράλι στα ιστορικά υψηλά

Κόντρα σε όλα αυτά, οι αγορές μετοχών έχουν επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, με ολοένα και περισσότερους επενδυτές να υποκύπτουν στο θέλγητρο του «buy», υπό τον φόβο μην χάσουν το… πάρτι -το γνωστό FOMO (Fear Of Missing Out).

Είναι ενδεικτικό ότι ο Dow Jones αγγίζει τις 39.000 μονάδες, ο S&P 500 υπερβαίνει τις 5.100 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στις 16.000 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη «πετά» άνω των 500 μονάδων, ενώ ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία συνεχίζει κοντά στις 40.000 μονάδες.

Με βάση την ανάλυση της HellasFin, ο S&P 500 έχει εισέλθει από τον Ιανουάριο του 2024 σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (bull market). Εξετάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων επτά δεκαετιών, δηλαδή από το 1950 και μετέπειτα, η διάρκεια αυτών των μακροχρόνιων ανοδικών σκελών είναι, κατά μέσο όρο, 24 μήνες και η μέση ετήσια απόδοση καθορίζεται στο +15,6%. Από την πλευρά τους, με βάση την ίδια ανάλυση, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καβαλήσει τους… ταύρους από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πέραν των μετοχών, αντίστοιχη ευφορία επικρατεί και στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων να διολισθαίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα (4%), ενώ σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από τις αρχές Φεβρουαρίου, περιορίζεται και το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη, όπου το γερμανικό 10ετές κυμαίνεται στο 2,2%. Την ίδια στιγμή, η αξία του δολαρίου συνεχίζει πτωτικά, με τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας να είναι οι ισχυρότερες από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όλα αυτά αντανακλούν την πεποίθηση των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν κοντά στην πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό αφορά τη συνέχεια. Πόσες μειώσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν; Μέχρι πού θα φθάσουν τα επιτόκια; Πώς θα αντιδράσει ο πληθωρισμός; Πρόκειται για ερωτήματα, των οποίων οι απαντήσεις ελλοχεύουν υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο εν εξελίξει ράλι σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν ακόμη δύο παράγοντες. Πρώτον, τα εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν σε μεγάλο ποσοστό ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Δεύτερον, τη βεβαιότητα (πλέον) ότι η αμερικανική οικονομία, η Νο.1 στον κόσμο, έχει αποφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης. Συμπληρωματικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία έχει ανεβάσει στα ύψη τις αποτιμήσεις του τεχνολογικού τομέα.

Η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων από το 2020 έως και σήμερα

• Μάρτιος 2020 1,75%
• Μάρτιος 2020 1,25%
• Απρίλιος 2020 0,25%
• Μάρτιος 2022 0,25%
• Απρίλιος 2022 0,50%
• Μάιος 2022 1%
• Ιούλιος 2022 1,75%
• Σεπτέμβριος 2022 2,5%
• Οκτώβριος 2022 3,25%
• Νοέμβριος 2022 4%
• Δεκέμβριος 2022 4,5%
• Φεβρουάριος 2023 4,75%
• Μάρτιος 2023 5%
• Μάιος 2023 5,25%
• Ιούλιο 2023 5,5%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)