Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με «εκρηκτικό» τζίρο στην Πειραιώς

INTIME – NEWS

Δεν απομακρύνεται από τα υψηλά 13 ετών ο Γ.Δ., απορροφούν τις πρωινές πιέσεις οι τράπεζες.

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (8/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές τοποθετήσεις, έχοντας ήδη προεξοφλήσει τα εύρωστα εταιρικά μεγέθη και συνεχίζοντας την αφομοίωση των φετινών κεκτημένων.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να παραμείνει κοντά στα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, μην απομακρυνόμενος από τις 1.430 μονάδες, καθώς τα επιλεκτικά στηρίγματα απορροφούν τους όποιους κραδασμούς από τις εν εξελίξει ρευστοποιήσεις.

Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν την Πέμπτη εξαιρετικά μεγέθη, ενώ στην Τρ. Πειραιώς σήμερα αναμένεται η μεταβίβαση και των τελευταίων πακέτων (αφορούν το ελληνικό τμήμα της Δημόσιας Προσφοράς), προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο.

Το βράδυ, στο μεταξύ, ο DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομια, με τους αναλυτές να κρατούν… μικρό καλάθι, δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος έχει ήδη επαναφέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα (BBB low).

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 1.423,28 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.423,67 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.421,22 έως 1.429,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank αναδιπλώνεται πέριξ του -1%, συνεχίζοντας τη διόρθωση μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, ενώ η Τρ. Πειραιώς παραμένει άνω της τιμής του placement, παρουσιάζοντας εκ νέου «εκρηκτικό» τζίρο. Από την άλλη πλευρά, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%.

Απορροφούν τις πιέσεις οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης απορροφά τις πρωινές πιέσεις, οι οποίες ξεπερνούσαν το -1%, και σταθεροποιείται στο +0,06% και τις 1.232 μονάδες, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται στο +0,85% και το 1,912 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διευρύνεται στο +0,60% και τα 7,072 ευρώ. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς περιορίζεται στο -0,93% και τα 4,062 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 23 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, δε, υποχωρεί στο -1,3% και το 1,697 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 3.446 μονάδες), οι μετοχές των Cenergy και Viohalco συρρικνώνονται κατά 2,2% και κατά 1,3%, αντίστοιχα, με τις μετοχές των Aegean και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπονται στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύεται στο +1,4% και τα 15,4 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 24ετίας, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζει και η Τέρνα Ενεργειακή. Οι μετοχές των Jumbo και Autohellas αυξάνονται κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,27% και 2.430 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχωρίζει στο +1,5% και τα 3,4 ευρώ, καθώς οι πληροφορίες για αναπροσαρμογή των τιμολογίων ενισχύουν τις προσδοκίες για την κερδοφορία. Η μετοχή του ΟΛΠ αυξάνεται κατά 1,5%. Αντίθετα, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι μετοχές των Intrakat και Fourlis, οι οποίες «πέφτουν» στα 5,5 και στα 4,2 ευρώ, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 61 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστήριου: Τα υψηλά 24 ετών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το… «buy the rumor, sell the news»

Δεν απομακρύνεται από τα υψηλά

Με το βλέμμα στην Πειραιώς, στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, αλλά και στο αποψινό report του DBRS εξελίσσεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη χθεσινή οπισθοχώρηση, παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά 13 ετών, ενώ το θετικό κλίμα στο εξωτερικό είναι πιθανό να βοηθήσει στην προσπάθεια επιστροφής στο «πράσινο».

Άλλωστε, το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο έχει βελτιώσει αισθητά την ψυχολογία των ξένων αγορών. Μένει να φανεί, τώρα, πόσο αυτή η ευφορία θα επηρεάσει και την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Χρηματιστήριο έχει δώσει μια ισχυρή απόδοση της τάξης του 10% μέσα στο 2024, ενώ το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) ξεπερνά αισίως το 27%.

Επομένως, βραχυπρόθεσμα, μια αναδίπλωση προς τις στηρίξεις των 1.380 μονάδες δεν θα πρέπει να προξενεί προβληματισμό ή ανησυχία, καθώς θεωρείται κάτι το αναμενόμενο και το υγιές, δεδομένου ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση έχει διάρκεια τουλάχιστον 4,5 μηνών.

Νέα πακέτα στην Πειραιώς

Χθες, μέσω επτά διαδοχικών πακέτων, συνολικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ, μεταβιβάστηκαν στους νέους δικαιούχους από το εξωτερικό οι μετοχές που προέκυψαν από τη δημόσια προσφορά στην Τρ. Πειραιώς. Αυτή η συναλλαγή, μάλιστα, εκτόξευσε τον ημερήσιο τζίρο στο Χρηματιστήριο σε επίπεδα άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, ακολουθεί και η μεταβίβαση των μετοχών στους εγχώριους επενδυτές, μέσω νέων αλλεπάλληλων πακέτων. Μ’ αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται και τυπικά η μεγάλη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία έφερε στα «ταμεία» του ελληνικού δημοσίου το ποσό του 1,35 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές εστιάζουν και στις Alpha Bank – Eurobank, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα για το 2023, ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» στη διανομή μερίσματος.

Στο επίκεντρο τίθεται και η Autohellas, η οποία επίσης χθες δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου 12μηνου. Βέβαια, παρά την αύξηση του τζίρου στο 1 δισ. ευρώ, η κερδοφορία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (μόλις +3%), λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους.

H ώρα του DBRS

Απόψε, στο μεταξύ, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος ήδη τοποθετεί την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (BBB low). Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες μιας περαιτέρω αναβάθμισης είναι εξαιρετικά μικρές.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με τον Moody’s, ο οποίος σε μία εβδομάδα (15/3) εκτιμάται ότι θα δώσει το πολυπόθητο upgrade στο κρατικό αξιόχρεο, επαναφέροντας την Ελλάδα στο investment grade. Μην ξεχνάμε ότι ο «αυστηρός» Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια.

Σταθερή η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στο ιστορικό υψηλό των 504 μονάδων, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι στάσιμη, παρά την αύξηση της αμερικανικής ζήτησης. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,37% και τα 82,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,46% και τα 78,5 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,44% και τα 2.174 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)