Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς έσπασε το φράγμα των 100 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Deals, εταιρικά αποτελέσματα και υψηλά μερίσματα δείχνουν τον δρόμο

Η επίδοση αυτή επετεύχθη σχεδόν με τις μισές εισηγμένες (153) σε σύγκριση με τις 5 Οκτωβρίου 2009, όταν οι εισηγμένες έφθαναν τις 296 και η αξία της αγοράς προσέγγιζε τα 98 δισ. ευρώ. Το Χρηματιστήριο διάγει μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο, που μπορεί να εκτονώσει τη συσσωρευμένη δυναμική της αγοράς, η οποία προετοιμάζεται για να ενταχθεί σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) τον ερχόμενο Ιούνιο από τον MSCI.

To χρηματιστηριακό κλίμα ενισχύεται από τα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων της παρελθούσης χρήσης, τα υψηλά μερίσματα, αλλά και την κινητικότητα που παρατηρείται στο μέτωπο των εξαγορών και αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός της εβδομάδας

Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας είναι η υπερκάλυψη του placement της Τράπεζας Πειραιώς σε ελάχιστα λεπτά, που πυροδότησε αγοραστικό κύμα από ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια. Είχαν προηγηθεί οι επιτυχείς διαθέσεις ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ταυτόχρονα η εξαγορά της Entersoft από το Olympia Group του Π. Γερμανού ανοίγει τον δρόμο για δυναμικές εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής. Επίσης, η πρώτη γεύση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2023 που δόθηκαν από πέντε εισηγμένες του FTSE 25 (Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς και Coca Cola) φέρνουν πολύ κοντά πλέον το ενδεχόμενο να δούμε μια ιστορική χρονιά σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, ανάλογη του 2022, που είχε φθάσει τα 10,3 δισ. ευρώ. Για τις πέντε εταιρείες που έχουμε δημοσιευμένα στοιχεία, η αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι 2,1%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα 13,4% και η καθαρή κερδοφορία αυξημένη κατά 19,5%. Σε απόλυτα μεγέθη, τα λειτουργικά κέρδη βρίσκονται στα 4,4 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,95 δισ. ευρώ.

Διυλιστήρια και τράπεζες

Για τη συνέχεια «βαρόμετρο» στην κερδοφορία θα είναι οι επιδόσεις των διυλιστηρίων και των τραπεζών. Φαίνεται ότι παρά την υψηλή βάση σύγκρισης και το έτος ρεκόρ για τον κλάδο διύλισης, στο δ’ τρίμηνο καλύφθηκε πολύ από το χαμένο έδαφος λόγω των υψηλών περιθωρίων διύλισης, αλλά και των καλύτερων επιδόσεων από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Ανάλογα καλή εικόνα έχουμε και στα μερίσματα, τα οποία πάνε ολοταχώς να ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ. Οι αποτιμήσεις Όλα τα παραπάνω είναι υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις οι οποίες διαπραγματεύονται με ένα εκτιμώμενο ΡΕ 12,4 φορές για το 2023 και 10,1 φορές για το 2024. Το κυριότερο είναι πως αυτές οι επιδόσεις δεν έχουν τη φόρτιση από έκτακτες εγγραφές σε βαθμό που να τα καθιστούν στο σύνολό τους μη επαναλαμβανόμενα.