Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η κόπωση αναγκάζει την Αθήνα να πατήσει… φρένο

Nikos Libertas / SOOC

Ο Γενικός Δείκτης δείχνει σημάδια... κόπωσης, παρά το γεγονός ότι παραμένει στα υψηλά 13 ετών.

Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει το τελευταίο διήμερο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ρευστοποιούν ένα μέρος των κεκτημένων, παρά τα συνεχιζόμενα στηρίγματα από επιλεγμένες μετοχές.

Βέβαια, ο Γενικός Δείκτης προς το παρόν αποφεύγει τη μεγάλη… διόρθωση, την οποία έχουν προβλέψει αρκετοί αναλυτές, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών και απέχοντας μόλις πέντε μονάδες από την «κορυφή» των 1.424 μονάδων.

Σ’ αυτό, αναμφίβολα, συνδράμει το συνεχές rotation των αγοραστών, οι οποίοι διαρκώς βρίσκουν νέους «πρωταγωνιστές» στο ταμπλό, παρά τα σχετικά υπεραγορασμένα επίπεδα και την κούραση από το συνεχές ράλι.

Τα 14+1 deals που κυοφορούνται στο Χρηματιστήριο

Μην ξεχνάμε ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετρά μεταβολή της τάξης του +10% από τις αρχές του 2024, ενώ τα συνολικά κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου διαμορφώνονται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.

Την ίδια στιγμή, το εξαιρετικό κλίμα στο εξωτερικό, όπου οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες και ο Stoxx 600 βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στηρίζει τη θετική εικόνα της Αθήνας, αποτρέποντας μια γενικευμένη διόρθωση.

Η προσοχή στο ταμπλό

Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον σήμερα θα είναι στραμμένο στην Intralot, η οποία ολοκληρώνει την ομολογιακή έκδοση των 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της διοίκησης, με το τελικό επιτόκιο να εκτιμάται στο κάτω τμήμα του αρχικού εύρους 6% – 6,40%.

Παράλληλα, η προσοχή παραμένει εστιασμένη και στις τράπεζες, δεδομένου ότι η Πειραιώς μετρά αντίστροφα για το placement, το οποίο αφορά το ποσοστό του δημοσίου (27%). Αν και οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία δεν έχουν ληφθεί, πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τόσο το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όσο και την τιμή της πώλησης.

Μην ξεχνάμε ότι, μετά την Πειραιώς, το ΤΧΣ καλείται να προχωρήσει και στην αποεπένδυση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική Τράπεζα.

Μανουσάκης: Ο CEO των δύο… πρωθυπουργών και η «Αριάδνη»

Όσον αφορά τα εταιρικά μεγέθη, παρά τα ικανοποιητικά κέρδη και το βελτιωμένο μέρισμα του ΟΤΕ, οι επενδυτές φαίνεται ότι περίμεναν κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα χθες η μετοχή να δεχθεί σημαντική πίεση. Με ενδιαφέρον αναμένεται, επομένως, η σημερινή κίνηση.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά και την καλύτερη συνεδρίαση τoυ τελευταίου 12μηνου για τον Nasdaq, τα fututes στη Wall Street προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση.

Μικτά πρόσημα αναμένεται να παρουσιάσουν και οι κυριότεροι δείκτες στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα νέα ιστορικά υψηλά του πανευρωπαϊκού Euro Stoxx 600 (495 μονάδες).

Στην Ασία, πριν λίγο, τα κινεζικά χρηματιστήρια τερμάτισαν με οριακά θετικά πρόσημα, ενόσω ο CSI 300 βρέθηκε στο «πράσινο» για 9η συνεχόμενη συνεδρίαση. O Nikkei στην Ιαπωνία έμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)