Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για το πρόσημο της εβδομάδας

INTIME – NEWS

Πρώτο στόχο, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί η εδραίωση στις 1.400 μονάδες.

«Μάχη» για το πρόσημο της εβδομάδας αναμένεται να δώσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με πρώτον στόχο, σε κάθε περίπτωση, να αποτελεί η εδραίωση στα υψηλά επίπεδα των 1.400 μονάδων.

Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης μετρά τρεις καθοδικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική. Ωστόσο, το +1,44% της Τετάρτης κρατά την εβδομαδιαία μεταβολή σε οριακά θετικό έδαφος (+2,5 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση, επομένως, αναμένεται να καθορίσει κατά πόσο η ελληνική αγορά θα πετύχει την 6η ανοδική εβδομάδα του 2024 ή την 2η καθοδική εβδομάδα του 2024 (5-1 το τρέχον «σκορ»).

Το θετικό κλίμα

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών, ανεξαρτήτως πού θα κάτσει η «μπίλια», παραμένει εν μέρει θετικό, παρότι η ανοδική κίνηση έχει επιβραδυνθεί τελευταία, λόγω της επιλογής ορισμένων επενδυτών για ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών.

Βέβαια, αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι η αγορά εμφανίζει άνοδο της τάξης του 8,5% από τις αρχές του έτους. Από την άλλη πλευρά, αρκετές μετοχές παραμένουν ελκυστικές σε όρους P/E και P/BV, γεγονός το οποίο συντηρεί τις αγοραστικές κινήσεις.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: «Μοιράζει» μέρισμα η Aegean, το ερωτηματικό πίσω από τη ΒΙΟΤΕΡ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, δείγμα του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό και δευτερευόντως από το εσωτερικό.

Οι δύο καταλύτες

Αυτήν την περίοδο, οι εξελίξεις που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι κυρίως δύο.

Από τη μία πλευρά, τα διαδοχικά εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για ισχυρή κερδοφορία, προλειαίνοντας το έδαφος για τις φετινές «γενναιόδωρες» διανομές μερισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς, η οποία συνιστά το επόμενο μεγάλο ορόσημο των ελληνικών τραπεζών. Όπως όλα δείχνουν, η διάθεση των μετοχών του δημοσίου θα γίνει στις αρχές Μαρτίου και όλη η αγορά ήδη μιλά για το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα φαίνεται βελτιωμένο, με τους αμερικανικούς δείκτες να επιστρέφουν στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, αφήνοντας πίσω τους κραδασμούς από την απογοητευτική επίδοση του πληθωρισμού (3,1% τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%).

Το θετικό χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street εκτιμάται ότι θα παρασύρει ανοδικά και την Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση, κάτι το οποίο ήδη αποτυπώνεται στα futures των κυριότερων δεικτών της ηπείρου.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια συνέχισαν στο «πράσινο», με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (38.487 μονάδες) και τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζει στο +2,5%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)