Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι αυξημένοι τζίροι… φουσκώνουν τα πανιά της αγοράς

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται για ακόμη μία θετική εβδομάδα.

Με τις μετοχές των Jumbo και OTE να παίρνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε χθες να επιστρέψει άνω των 1.400 μονάδων, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται για ακόμη μία θετική εβδομάδα (5/6 για φέτος).

Ο Γενικός Δείκτης, λοιπόν, εμφανίζει μέχρι στιγμής εβδομαδιαία μεταβολή της τάξης των 20 μονάδων (από 1.385 στις 1.404 μονάδες) και πλέον απομένει να δούμε πού θα «κάτσει» η μπάλα στη σημερινή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι ειδικοί περιμένουν διατήρηση των επιλεκτικών στηριγμάτων, αν και οι πωλητές είναι βέβαιο ότι θα βρουν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, τα οποία ξεπερνούν το +8,6%.

Το κλίμα στην αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει άκρως αισιόδοξο, κάτι το οποίο αντανακλάται ιδίως στους υψηλούς ημερήσιους τζίρους, με τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ να αποτελούν τη νέα πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές ανακαλύπτουν διαρκώς αξίες στο ελληνικό ταμπλό, καθώς το αγοραστικό κύμα διαχέεται σταδιακά και προς μετοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν μείνει πιο πίσω, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του ΟΤΕ. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός πραγματοποίησε χθες την καλύτερη συνεδρίαση από τον περασμένο Οκτώβριο, με τα σενάρια για το ύψος του μερίσματος να τροφοδοτούν την όρεξη των αγοραστών.

Γιατί οι επενδυτές δεν βλέπουν τις κρυμμένες αξίες της Lamda

Οι σταθερές του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και τις σταθερές του, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 16% από τις αρχές του έτους, με τις τέσσερις τράπεζες να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά.

Στα υπόλοιπα blue chips, Motor Oil και Titan καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενόσω η πρώτη αξίζει πλέον 3 δισ. ευρώ και η δεύτερη απέχει μία ανάσα από τα 2 δισ. ευρώ. Κοντά στα ιστορικά ή πολυετή υψηλά βρίσκονται και οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Cenergy.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «πάρτι» στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, στην οποία αναμφίβολα ξεχωρίζουν τα τρία «Intr» (Intracom, Intrakat, Intralot).

Όσον αφορά τον νέο μεγάλο «παίχτη», δηλαδή τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και εισαχθεί στους δείκτες FTSE Russell, γεγονός το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων ξένων επενδυτών. Αυτήν την στιγμή, η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 9,20 ευρώ, με την αξία της εισηγμένης να αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα σημάδια… ζωής στον ΟΤΕ και τα ρεκόρ σε Titan & Motor

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η Wall Street χθες άγγιξε ακόμη ένα ορόσημο, με τον S&P 500 να απέχει μόλις δύο μονάδες από το όριο των 5.000 μονάδων. Σήμερα, τα futures των αμερικανικών δεικτών δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα.

Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, οι αναλυτές περιμένουν μια υποτονική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Στην Ασία, τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei συνέχισε την ανοδική πορεία, φθάνοντας σε νέα υψηλά 34 ετών. Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές σε Κίνα, Κορέα και Ταϊβάν έμειναν κλειστές σήμερα, ενώ σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ είχαν ημιαργία.