Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Παλεύει» για το θετικό πρόσημο στην «εξώπορτα» των 1.400 μονάδων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Να διατηρήσει το θετικό πρόσημο και στη νέα εβδομάδα επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να «εξουδετερώνουν» προς το παρόν τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, με τις επόμενες αντιστάσεις να τοποθετούνται στις 1.400 και στις 1.468 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, τα βασικά στηρίγματα συναντώνται στις 1.350 μονάδες.

Το ενδιαφέρον στην τρέχουσα εβδομάδα μονοπωλείται από την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τις 300 εκατ. μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», οι οποίες θα κάνουν «ντεμπούτο» στο Χ.Α. την Τετάρτη, ξεκινώντας από την τιμή των 8,20 ευρώ.

Το τεράστιο ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε στη δημόσια εγγραφή για τις 90 εκατ. μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ (προσφορές 8 δισ. ευρώ), αναμφίβολα, αποτελεί «παράσημο» για τα ελληνικά assets, κάτι που ευνοεί και την επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 1.385,99 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.385,01 μονάδων). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.384,81 έως 1.391,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται άνω του 1% και οδεύει προς τα 3,9 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται κοντά στο +0,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, ΕΛΠΕ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΗ κινούνται προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, ενώ η Mytilineos συνεχίζει τη διόρθωση προς τα 38 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Η «χρυσή» εποχή των κατασκευαστικών με ράλι έως 400%

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ακολουθεί την τάση της υπόλοιπης αγοράς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,04% και τις 1.211 μονάδες, αφομοιώνοντας τα υψηλά 8ετίας.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,15% και τα 3,864 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,33% και το 1,826 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank είναι σταθερή στο 1,735 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -0,87% και τα 7,038 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 3.374 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει άνω των 14 ευρώ, καθώς διευρύνεται στο +1% και τα 14,2 ευρώ, προσεγγίζοντας τα υψηλά των 14,6 ευρώ. Άνω των 9 ευρώ σκαρφαλώνει, επίσης, η μετοχή της Sarantis, η οποία κερδίζει τουλάχιστον 2%. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, ακολουθεί στο +0,8% και τα 2,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των MytilineosJumbo – Autohellas – ΔΕΗ υποχωρούν ελεγχόμενα κατά 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 2.344 μονάδες), η μετοχή της Austriacard ανακτά τα 6 ευρώ, ενώ αύξηση άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Αλουμύλ και ΕΧΑΕ . Αντίθετα, η μετοχή της Intracom Holdings περιορίζεται στο -0,8% και τα 3,7 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 93,2 δισ. ευρώ.

Κέρδη 7% μέσα στο 2024

Με αφετηρία τις 1.385 μονάδες ξεκινά στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές «οδηγούν» την ελληνική αγορά σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, μετρώντας κέρδη άνω του 7% από τις αρχές του έτους.

Αναμφίβολα, το ενδιαφέρον στις επόμενες συνεδριάσεις θα εστιάσει στην έναρξη της διαπραγμάτευσης των 300 εκατ. μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί η κατανομή των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες διατέθηκαν μέσω της πρόσφατης δημόσιας εγγραφής. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (δείκτης κάλυψης 12x), με την τιμή διάθεσης να οριστικοποιείται στα 8,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΔΑΑ δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα ισχυρό ράλι, το οποίο θα φέρει την τιμή στα 9 ευρώ, σε μια απόπειρα ευθυγράμμισης με το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πέραν του «Ελ. Βενιζέλος», η προσοχή στρέφεται και στην έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo, στις 7 Φεβρουαρίου, με τους μετόχους να εγκρίνουν τη χρηματική διανομή του 0,60 ευρώ/μετοχή, η οποία ανακοινώθηκε μέσα στον Ιανουάριο.

Έχοντας κατά νου αυτές τις δύο εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό οι επιλεκτικές στηρίξεις να συντηρήσουν την πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία πλέον έχει ως επόμενο στόχο αφενός τη διάσπαση των 1.400 μονάδων, αφετέρου την προσέγγιση των 1.468 μονάδων.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να «ξεγράψει» τους πωλητές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, στο πλαίσιο μιας ήπιας αφομοίωσης των κεκτημένων.

Από την άλλη πλευρά, οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό, παρά τη σημαντική αύξηση της περιόδου, εξακολουθούν να θεωρούνται «φθηνές», με αποτέλεσμα να δικαιολογείται απόλυτα μια περαιτέρω άνοδος.

Πασχαλάκης: Ο άνθρωπος πίσω από την πιο «ΑΙ» εισηγμένη του Χρηματιστηρίου

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,21% και τις 484 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,07%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,41%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,15% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,93%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν πτώση κατά 70 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητη, εν μέσω των συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,16% και τα 77,4 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,07% κι τα 72,3 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,70% και τα 2.039 δολάρια/ουγγιά.