Skip to main content

Πασχαλάκης: Ο άνθρωπος πίσω από την πιο «ΑΙ» εισηγμένη του Χρηματιστηρίου

Επί προσωπικού: Η Q&R ετοιμάζεται για «απογείωση» με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί εδώ και μερικούς μήνες ό,τι πιο… τρέντι υπάρχει στις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, καθώς οι επενδυτές κάθε φορά που ακούν για «ΑΙ» παθαίνουν ντελίριο.

Το ίδιο -συγκριτικά, φυσικά, με τα μεγέθη της Ελλάδας- φαίνεται ότι συμβαίνει και στη χώρα μας, με την Quality & Reliability (Q&R) του Παναγιώτη Πασχαλάκη να καταγράφει την 6η καλύτερη επίδοση σε όλο το ταμπλό, πετυχαίνοντας μεταβολή που αγγίζει το +30% μέσα στο 2024 αλλά και το +52% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Η φρενίτιδα για ό,τι αφορά το ΑΙ, λοιπόν, δίνει αισθητή ώθηση στην Q&R, τη μικρή εταιρεία πληροφορικής και λογισμικού από το Μαρούσι, η οποία ιδρύθηκε πριν 32 χρόνια και η οποία είναι μέλος της χρηματιστηριακής κοινότητας από το 2000.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 22,5 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να ξεπερνά το 0,82 ευρώ, για πρώτη φορά από το 2008. Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι όλες οι προοπτικές δείχνουν ότι το ράλι μάλλον θα συνεχιστεί.

«Game changer» για την εταιρεία του κ. Πασχαλάκη, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των ιδρυτών, αποτέλεσαν οι συμβάσεις για τα πρώτα έργα AI, με την ψηφιοποίηση του διπλωματικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών να ετοιμάζεται να «αυγατίσει» τον τζίρο της Q&R κατά 9,9 εκατ. ευρώ.

Παναγιώτης Πασχαλάκης

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάληψη project στην ιστορία της εταιρείας. Για να γίνει αντιληπτή η επίδραση του συγκεκριμένου έργου στον ισολογισμό της, ας σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών για το σύνολο του 2022 ανήλθε σε 6,45 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στο 1 εκατ. ευρώ.

Οι βάσεις για τη σημερινή εκτόξευση της Q&R, η οποία ετοιμάζεται σιγά – σιγά να αλλάξει… πίστα, μπήκαν το 2022, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία με τoν «γίγαντα» της αμερικανικής IBM, η οποία πλέον έχει επεκταθεί και στον τομέα της ΑΙ.

Σήμερα, το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ (μεγάλη ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης), με την πλειονότητα των projects να έχει ορίζοντα υλοποίησης την προσεχή τριετία. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές προσδοκούν σε κατακόρυφη αύξηση των οικονομικών μεγεθών μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Αυτή η κατακόρυφη αύξηση θεωρείται απολύτως αναγκαία, πάντως, προκειμένου αφενός να δικαιολογηθεί το εν εξελίξει ράλι, αφετέρου να μην θεωρηθεί «ακριβή» η μετοχή. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2023 (τζίρος 3,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 600.000 ευρώ), η Q&R διαθέτει δείκτη λογιστικής αξίας (P/BV) άνω του 10x, καθώς τα ίδια κεφάλαια δεν ξεπερνούν τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον κ. Πασχαλάκη, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι έχει καθοριστική συμβολή στη μετεξέλιξη της Q&R. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος, ενώ κατέχει (από κοινού με τα συγγενικά του πρόσωπα) το 22% των μετοχών. Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι ο John Arthur Bray Croker με 25% και η Lovatia Holdings με 11%.

Όμως, για τον ίδιο τον κ. Πασχαλάκη αξίζει να αναφέρουμε και κάτι ακόμα, κάπως πιο προσωπικό. Το 2015 ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Safe Water Sports». Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προηγηθεί μια ανείπωτη τραγωδία, με τον γιο του, Μιχάλη, να χάνει τη ζωή του σε θαλάσσιο δυστύχημα στην Πάρο. Αυτό το τραγικό συμβάν τού έδωσε δύναμη να αναλάβει δράση. Μάλιστα, το 2019 έλαβε τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στη βελτίωση της ασφάλειας στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.