Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει στο «πράσινο», με Alpha & ΔΕΗ στο «τιμόνι»

Nikos Libertas / SOOC

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το θετικό πρόσημο, οδεύοντας προς τις 1.360 μονάδες. Ώθηση από ΔΕΗ και Alpha Bank

Έτοιμο να βρεθεί σε νέα υψηλά 10ετίας δηλώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσεγγίζει τις επόμενες «κορυφές», ενόσω οι αγοραστές συντηρούν το προβάδισμα έναντι των πωλητών, παρά τις σποραδικές προσπάθειες κατοχύρωσης των τελευταίων κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη αφήσει πίσω τις 1.350 μονάδες και ετοιμάζεται να προσεγγίσει τις 1.360 μονάδες, κάτι που προλειαίνει το έδαφος για τον επόμενο στόχο των 1.369 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Λονδίνο, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσιάζει αυτήν την ώρα το 4ετές στρατηγικό πλάνο, αλλά και τους νέους, αναβαθμισμένους στόχους για την ετήσια κερδοφορία, μετά την ενσωμάτωση των Enel Romania και Κωτσόβολος.

Την ίδια στιγμή, η τάση στο εξωτερικό εξακολουθεί να παρέχει στηρίγματα, καθώς -παρά τη σημερινή στασιμότητα- το κλίμα είναι εμφανώς βελτιωμένο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα ιστορικά ρεκόρ των Dow Jones και S&P 500.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 16η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,52% και διαμορφώνεται στις 1.358,63 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.351,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.351,44 έως 1.359,36 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +2%, ανακτώντας τα επίπεδα του 1,60 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζει και η ΔΕΗ, η οποία οδεύει προς νέο υψηλό 10ετίας, ενώ ο Titan ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ. Από την άλλη πλευρά, Mytilineos και Eurobank αναδιπλώνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, διορθώνοντας από τα ιστορικά υψηλά.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία σύγκλισης με τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας των 1.155 μονάδων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,41% και τις 1.150 μονάδες, εν όψει και του νέου γύρου αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται δυναμικά στο +2,1% και το 1,60 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,52% και τα 3,464 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +0,49% και τα 6,924 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -1% και το 1,7675 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,48% και 3.313 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνεται στο +1,3% και τα 12,4 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 10ετίας. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Autohellas, Titan και Viohalco, ενώ η μετοχή της Cenergy επανέρχεται στο +2% και τα 7,3 ευρώ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, δε, ενισχύονται κατά 0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos περιορίζεται κατά 0,5%, διορθώνοντας από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά των 39,3 ευρώ. Απώλειες 1% εμφανίζει, τέλος, η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,63% και 2.301 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει θετικά στο +3% και τα 3,5 ευρώ (υψηλό 14 ετών), με τη μετοχή της Intralot να έπεται στο +1% και το 1,16 ευρώ. Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, ΑΒΑΞ, Premia και Fourlis αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ συρρικνώνεται στο -3% και τα 24,1 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 91,6 δισ. ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα οι εισηγμένες

Το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει «ζωντανό», με πολλές από τις ελληνικές εισηγμένες να βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά, είτε σε πολυετή υψηλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Mytilineos βρίσκεται στα 39 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Intracom σημειώνει νέο υψηλό 14ετίας, Eurobank και Εθνική επιστρέφουν στα επίπεδα του 2015, η Motor Oil πλησιάζει το ρεκόρ των 25,7 ευρώ, ο Titan ξεπερνά τα ρεκόρ των 22,3 ευρώ κ.α.

Από τις αρχές του έτους, στο σύνολό του, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 4,5%, απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά 10ετίας των 1.353 μονάδων. Μάλιστα, ενδεχόμενη υπέρβαση αυτών των επιπέδων προλειαίνει το έδαφος για τις επόμενες αντιστάσεις των 1.369 μονάδων (υψηλό από το 2011).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο μιας νέας διορθωτικής κίνησης, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στο Λονδίνο, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσιάζει το στρατηγικό πλάνο της επόμενης 4ετίας. Στο πλαίσιο της Capital Market Day, o διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, θα κάνει γνωστό το σχέδιο της Επιχείρησης για την ενσωμάτωση της Enel Romania και της Κωτσόβολος, δημιουργώντας μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιείται σε οτιδήποτε αφορά την ενέργεια.

Οι αναλυτές περιμένουν να ακούσουν τις νέες εκτιμήσεις για την μελλοντική κερδοφορία, προκειμένου και οι ίδιοι να αναπροσαρμόσουν τις τιμές – στόχους για τη μετοχή. Σήμερα, η αξία της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει 12,2 ευρώ/μετοχή (κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 12,3 ευρώ).

Πέραν της ΔΕΗ, βέβαια, το βλέμμα των επενδυτών εστιάζει και στη Mytilineos, η οποία την Πέμπτη θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν εκτόξευση των EBITDA στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα εβδομάδα είναι «γεμάτη» από εξελίξεις. Χθες, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές με ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και άντλησε 600 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,5%. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η έξοδος του δημοσίου, με στόχο πιθανώς την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη ξεκινά και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, ενώ την Παρασκευή ο γερμανικός οίκος SCOPE θα δημοσιεύσει το report για την ελληνική αξιολόγηση -το πρώτο για το 2024.

Μικρές απώλειες στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,32% και τις 471 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,13%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,27%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,46%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street «δείχνουν» μια σταθεροποιητική εκκίνηση, μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται ελαφρώς από τα επίπεδα των 80 δολαρίων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,10% και τα 79,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,14% και τα 73,9 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,11% και τα 2.024 δολάρια/ουγγιά.