Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στο Λονδίνο το βλέμμα των επενδυτών, ενόσω τα κέρδη του 2024 ξεπερνούν το 4,5%

Σήμερα η πολυαναμενόμενη παρουσίαση της ΔΕΗ ενώπιον της επενδυτικής αφρόκρεμας του Λονδίνου

Από τις 1.351 μονάδες θα ξεκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στο Λονδίνο, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό πλάνο της επόμενης 4ετίας.

Στο πλαίσιο της Capital Market Day, o διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, θα κάνει γνωστό το σχέδιο της Επιχείρησης για την ενσωμάτωση της Enel Romania και της Κωτσόβολος, δημιουργώντας μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιείται σε οτιδήποτε αφορά την ενέργεια.

Οι αναλυτές περιμένουν να ακούσουν τις νέες εκτιμήσεις για την μελλοντική κερδοφορία, προκειμένου και οι ίδιοι να αναπροσαρμόσουν τις τιμές – στόχους για τη μετοχή. Σήμερα, η αξία της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει 12,2 ευρώ/μετοχή (κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 12,3 ευρώ).

Πέραν της ΔΕΗ, βέβαια, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται και στη Mytilineos, η οποία την Πέμπτη θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν εκτόξευση των EBITDA στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα εβδομάδα είναι «γεμάτη» από εξελίξεις. Χθες, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές με ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και άντλησε 600 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,5%. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η έξοδος του δημοσίου, με στόχο πιθανώς την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη ξεκινά και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, ενώ την Παρασκευή ο γερμανικός οίκο SCOPE θα δημοσιεύσει το report για την ελληνική αξιολόγηση -το πρώτο για το 2024.

«Ζωντανό» το ενδιαφέρον

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, κρατούν «ζωντανό» το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε πολυετή υψηλά ή/και σε ιστορικά υψηλά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Mytilineos ξεπέρασε τα 39 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Intralot σημείωσε νέο υψηλό 6ετίας, η Eurobank επέστρεψε στα επίπεδα του 2015, η Motor Oil πλησίασε το ρεκόρ των 25,7 ευρώ, η Πειραιώς προσέγγισε τα υψηλά 3ετίας κ.α.

Από τις αρχές του έτους, στο σύνολό του, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 4,5%, απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά 10ετίας των 1.353 μονάδων. Μάλιστα, ενδεχόμενη υπέρβαση αυτών των επιπέδων προλειαίνει το έδαφος για τις επόμενες αντιστάσεις των 1.369 μονάδων (υψηλό από το 2011).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο μιας νέας διορθωτικής κίνησης, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Σε ιστορικά υψηλά η Wall Street

Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση της ψυχολογίας στο εξωτερικό συνδράμει στη διατήρηση του ανοδικού story στην Αθήνα. Χθες βράδυ, S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με την αμερικανική αγορά να επανέρχεται στο έδαφος των «ταύρων».

Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακριβώς θα διαρκέσει αυτή η ευφορία, καθώς το οποιοδήποτε σοκ -ανεξαρτήτου μεγέθους και εύρους- θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναδίπλωση των μετοχών.

Για σήμερα, πάντως, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street αναμένεται ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα των κύριων δεικτών. Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρά κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από το +2,6% στο Χονγκ Κονγκ.