Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση εν μέσω «πυκνών» εξελίξεων

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται για ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Τη διαφοροποίηση έναντι των διεθνών αγορών επιθυμεί να συνεχίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο και στη χθεσινή συνεδρίαση κατάφερε να ξεχωρίσει, κλείνοντας σχεδόν αμετάβλητο, την ίδια ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχανε τουλάχιστον 1%.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές, εξάλλου, παραμένει νευρικό, ενόσω τα στοιχήματα για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων αναβάλλουν την πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για ορισμένους μήνες.

Αρκετοί εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Federal Reserve βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, καταθέτοντας τη δική τους εκτίμηση για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η πορεία μείωσης των επιτοκίων.

Χθες, πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της, κύκλωσε το καλοκαίρι ως την πιθανότερη περίοδο για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, προκαλώντας διάχυτη απογοήτευση σε μετοχές και ομόλογα.

Κόντρα σε όλους το Χρηματιστήριο

Κόντρα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε την Τετάρτη να «σβήσει» το σύνολο των ενδοσυνεδριακών απωλειών (ο Γ.Δ. έφθασε έως τις 1.319 μονάδες) και να υπερασπιστεί με επιτυχία τις 1.330 μονάδες, τερματίζοντας με ανεπαίσθητη πτώση 0,08% και εμφανίζοντας τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα, η επιστροφή των αγοραστών, μετά την ισχυρή διόρθωση της Τρίτης (-1,55%), συνιστά θετικό σημάδι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η τάση δεν κινδυνεύει να αλλάξει, παραμένοντας θετική.

Μια νέα διορθωτική κίνηση, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς τα σωρευτικά κέρδη της τελευταίας περιόδου (+3% στο 2024 και +35% στο 12μηνο), επιτρέπουν στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν και να «κλειδώσουν» ένα μέρος αυτών.

Για σήμερα, σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της συσσώρευσης και της στασιμότητας, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία είναι υψηλότερα κατά 38 μονάδες σε σχέση με το τέλος του 2023 (1.293 μονάδες).

«Γεμάτη» η επόμενη εβδομάδα

Μην ξεχνάμε, δε, ότι η αγορά διανύει μια περίοδο «πυκνών» και διαδοχικών εξελίξεων, όπως είναι για παράδειγμα η εν εξελίξει έκδοση του ομολόγου της Autohellas, η επικείμενη έκδοση της Intralot, οι πρώτες Γενικές Συνελεύσεις της χρονιάς, η προεργασία για την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χ.Α., η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς κ.α.

Ταυτόχρονα, στις 23 Ιανουαρίου η ΔΕΗ θα «ανέβει» στο Λονδίνο για την Capital Markets Day, στις 25 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, ενώ την ίδια ημέρα ο Mytilineos, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην 5η θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, θα δημοσιεύσει τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023.

Κι όλα αυτά, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε αφενός την πρώτη φετινή έκδοση 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ (μετά τη χθεσινή επανέκδοση των 250 εκατ. ευρώ), αφετέρου την πρώτη φετινή ετυμηγορία διεθνούς οίκου αξιολόγησης για την Ελλάδα (Scope).