Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μία «ανάσα» από τα 7 ευρώ η Εθνική Τράπεζα

Shutterstock

Στα 6,39 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, με άνοδο 10% στο 2024

Μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά τουλάχιστον 0,5%, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στα 6,974 ευρώ.

Μάλιστα, πρόσκαιρα, η μετοχή της τράπεζας ξεπέρασε τα 7 ευρώ, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Ο τζίρος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 1 εκατ. τεμάχια, αξίας 7 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 45% του φετινού μέσου όρου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από τις αρχές του έτους, μετρά συνολικά κέρδη άνω του 10%, ενώ στο τελευταίο 12μηνο η μεταβολή αγγίζει το εντυπωσιακό +75%.

Στα 6,4 δισ. ευρώ η αξία

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να ανέρχεται στα 6,399 δισ. ευρώ, δίνοντας σκληρή «μάχη» με την Eurobank για τη 2η θέση στον πίνακα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χ.Α.

Φυσικά, η ανοδική «ορμή» της Εθνικής εξηγείται από το ευοίωνο κλίμα στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, ο οποίος ετοιμάζεται για τα πρώτα μερίσματα έπειτα από πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, η περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας και η μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.

Οι νέες τιμές – στόχοι

Μην ξεχνάμε, δε, και το μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές – στόχους των ξένων αναλυτών. Σήμερα, για παράδειγμα, η Morgan Stanley τοποθέτησε τον πήχη για την Εθνική στα 8,14 ευρώ από 7,56 ευρώ προηγουμένως. Η Jefferies, από την πλευρά της, προσφάτως αναθεώρησε την τιμή – στόχο στα 8,8 ευρώ από 7,40 ευρώ προηγουμένως.

Ο στόχος για το 18%

Μετά την επιτυχημένη αποεπένδυση του Νοεμβρίου, το ΤΧΣ, σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας, ετοιμάζεται σιγά – σιγά και για τον β’ γύρο πώλησης του μεριδίου που εξακολουθεί να διατηρεί το ελληνικό δημόσιο (ανέρχεται στο 18%).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάθεση του συγκεκριμένου ποσοστού θα λάβει χώρα έως το τέλος του α’ εξαμήνου. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, το αντίτιμο για το 18% των μετοχών θα μπορούσε να ξεπεράσει και το 1,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο μετοχών της τράπεζας (22% επί του μετοχικού κεφαλαίου) διατέθηκε στην τιμή των 5,30 ευρώ, εξασφαλίζοντας ένα ποσό 1,06 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ.