Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στα 25 ευρώ η Motor Oil – Μόλις 3% μακριά από τα ιστορικά υψηλά

(EUROKINISSI)

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Μία «ανάσα» από τα ιστορικά υψηλά βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οδεύοντας προς την 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά σχεδόν 1% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται στα 24,9 ευρώ, απέχοντας μόλις 3% από τα επίπεδα ρεκόρ των 25,7 ευρώ.

Η ανοδική κίνηση, πάντως, δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 40.700 τεμάχια, συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέγεθος αντιστοιχεί στο 51% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Από τις αρχές του έτους, η μετοχή «τρέχει» ένα ανοδικό ράλι της τάξης του 4%, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία πλέον βρίσκεται στα 80 δολάρια/βαρέλι, βελτιώνοντας τα περιθώρια διύλισης.

To report της Alpha

Την ίδια στιγμή, ώθηση παρέχεται κι από το πρόσφατο report της Alpha Finance, η οποία αναθεώρησε την τιμή – στόχο στα 32,3 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου 36%. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η μερισματική απόδοση του 2024 θα καθοριστεί στο 6% (έχει ήδη δοθεί προμέρισμα 0,4 ευρώ).

Σήμερα η μετοχή της Motor Oil διαπραγματεύεται στο 3,8x EV/EBITDA, με την τιμή – στόχο της Alpha Finance να ανεβάζει τον σχετικό δείκτη στο 4,9x. Ακόμη και έτσι, όμως, η μετοχή θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (8,1x).

H εισηγμένη, στο 9μηνο του 2023, παρουσίασε έσοδα 9,9 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA 1,14 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 717 εκατ. ευρώ. Παρά τη μείωση σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, οι εν λόγω αριθμοί παραμένουν αρκετά υψηλοί.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές ήδη αρχίζουν να ενσωματώνουν στις προβλέψεις τους τη δυναμική μετάβαση προς την «πράσινη» ενέργεια, με τη θυγατρική MORE να αποκτά το 100% της Anemos, διευρύνοντας αισθητά το χαρτοφυλάκιό της. Η Ελλάκτωρ έχει ήδη εγκρίνει το deal, ενώ στις 24 Ιανουαρίου το ίδιο θα πράξει και η Motor Oil.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται αυτήν την στιγμή στα 2,7 δισ. ευρώ.