Skip to main content

Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου: Ποιος είναι ο άνθρωπος που «πρασινίζει» τη Motor Oil

(EUROKINISSI)

Επί προσωπικού: Ο Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου «τρέχει» τη MORE προς την «πράσινη» μετάβαση

Με γοργούς ρυθμού προχωρά η μετάβαση της Motor Oil προς την «πράσινη» ενέργεια, με τον 55χρονο Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής MORE, να αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο αυτού του στρατηγικού μετασχηματισμού. Ο ίδιος, άλλωστε, θεωρείται ο «κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση», έχοντας αναλάβει σχεδόν επί προσωπικού την εξαγορά του 100% της Anemos από την Ελλάκτωρ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο «τιμόνι» της MORE από την ίδρυση της εταιρείας, η οποία αποτελεί το βασικό «όχημα» της Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ. Στον ευρύτερο Όμιλο του κ. Βαρδινογιάννη απασχολείται από τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί και στο «αντίπαλο δέος» των ΕΛΠΕ. Συνολικά, έχει μια 25ετή εμπειρία, κατέχοντας κορυφαίες διευθυντικές θέσεις.

Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταφέρει να επισπεύσει την πορεία της Motor Oil προς την «πράσινη» εποχή, κάτι το οποίο έχει βελτιώσει αισθητά την ορατότητα του Ομίλου προς τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Άλλωστε, αποτελούσε κοινή παραδοχή ότι μέχρι πριν από μια 2ετία η Motor Oil είχε μείνει εν μέρει πίσω στην «πράσινη» μετάβαση.

Η πορεία που επέλεξε, αφορούσε κυρίως τη μέθοδο των εξαγορών – συγχωνεύσεων, αλλά και των συμπράξεων με εταιρείες, οι οποίες είχαν το «know-how» στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας. Το μεγάλο «μπαμ», αναμφίβολα, έγινε τον Μάιο του 2022, με την αρχική εξαγορά του 75% της Anemos από την Ελλάκτωρ, ενώ μέσα στον Ιανουάριο του 2024 θα ακολουθήσει και η τυπική απόκτηση του εναπομείναντος 25%.

Λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη αγορά του 75% της UNAGI, η MORE θα διαθέτει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος άνω των 3 GW (σε διάφορα στάδια), ενώ αυτήν την στιγμή είναι κάτοχος έργων ΑΠΕ ισχύος 837 MW.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει το ελεύθερο να αξιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος από το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ. ευρώ της Motor Oil, το οποίο στοχεύει στον ολικό μετασχηματισμό του Ομίλου με ορίζοντα το 2030.